Lapsi- ja koululaisryhmät

Taidemuseo toimii oppimis- ja kokemusympäristönä eri-ikäisille lapsille. Aitojen ja ainutlaatuisten teosten äärellä lapset voivat kokea jotain, mitä luokka- tai päiväkotiympäristö ei mahdollista. Jo ensimmäisestä museokäynnistä voi alkaa koko elämän mittainen kulttuuriharrastus, ja se voi toimia myös koko perheen kulttuurikipinän alkuna, kun käynti päiväkoti- tai luokkaryhmän kanssa on ollut innostavaa ja kivaa.

Opastettu kierros ryhmille kestää noin 45 min. Kierrokset varataan etukäteen taidemuseon infosta tai museolehtorilta. Kierrokset eivät sisällä erillisiä työpajoja, mutta kierrosten sisällöt voidaan suunnitella oppilaiden ikätason ja opettajan toivomusten pohjalta. Varauksen yhteydessä mainitse ryhmän nimi tai luokka-aste ja -koko, yhteyshenkilön puhelinnumero ja päiväkohdin tai koulun nimi.

Opastetut kierrokset ovat kangasalalaisille koululaisille ja opiskelijoille ilmaisia. Muille ryhmille palvelut ovat maksullisia.

Opastukset on mahdollista toteuttaa sopimuksen mukaan, myös aukioloaikojen ulkopuolella.

Kangasala-talossa toimii myös tilausravintola Armas Galleria&Keittiö, jolta voi tilata luokkaretkipäivän lounaan hintaan 8 €. Armas Galleria&Keittiö: 050 344 4814 tai armas (at) galleriakeittio.fi.

Lapsi- ja koululaisryhmät voivat syödä Kangasala-talon aulassa myös omia eväitä.

Lisätietoja, varaukset
Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
tiina.kuivalainen (at) kangasala-talo.fi
p. 040 773 0196

Ajankohtaiset työpajat

Tutustuminen suunnittelijaan työhön

Merja Palin on Kangasalan Liuksialassa asuva taideteollinen suunnittelija. Hänen suomalaisesta luonnosta inspiraation saaneita kuvioitaan voi nähdä lukuisten suomalaisten yritysten kankaissa, pellavatuotteissa, lautasliinoissa, matoissa, vihkoissa, lahjapapereissa ja repuissa. 25 vuotta sitten Merja Palin teki ensimmäisen kuosinsa Finlaysonille opinnäytetyönä ja siitä alkoi pitkä ura suunnittelijana. Palin on tehnyt yhteistyötä mm. Marja Kurjen, Finlaysonin, Lapuan Karkureiden, Eurokankaan ja Havin kanssa. Palinin juhlanäyttely Suunnittelijan silmin on esillä Kangasala-talon galleriassa 3.9.

Merja Palin kertoo ryhmille työskentelystään sekä luonnosta inspiraation lähteenä. Työpaja lopussa tehdään oma kuvio, jotka rytmitetään paperille.

Työpajan kesto on 1,5 h ja maksimi ryhmän koko on 25 oppilasta. Työpaja suunnattu yläkoululaisille ja lukiolaisille. Työpaja tulee varata ennakkoon ja sen voi toteuttaa ajalla 14.-31.8.2017.

Kurssin hinta on 44 €/ ryhmä sisältäen ohjauksen ja työpajatarvikkeet sekä pääsymaksun taidemuseoon. Laskutustiedot pyydetään varauksen yhteydessä. Laskuttaja Palin Desing.

Lisätietoa työpajasta ja varaukset

 

Ilmassa itekkin – Kimmo Pyykkö & Anssi Kasitonni
Opastukset varattavissa 25.8. asti.

Tutustumme lapsi- ja oppilasryhmien kanssa Ilmassa itekkin -näyttelyn taiteilijoihin ja teemoihin. Näyttelyopastuksen sisällöt ja painotukset vaihtelevat ikäkausittain. Opastuksiin liittyy lyhyt toiminnallinen osuus.
Huom! Osaan kierroksista liittyy ennakko- ja/tai jälkitehtävä koulussa.

Sirkusheppa etsii ystävää! -näyttelyopastus päiväkoti- ja eskari-ikäisille lapsille, sovellettuna myös 1.-2. luokkalaisille

Tutustumme päiväkoti-ikäisille suunnatulla opastuksella erityisesti näyttelyn kuvanveistäjien materiaalivalintoihin.

Anssi Kasitonnin Best of the Best (2016) –teos on pahvista valmistettu uljas hevonen, joka hypähtää korskeasti näyttelytilassa. Osallistavalla ja toiminnallisella kierroksella lapset keksivät yhdessä tarinan, joka liittyy teokseen. Onko sirkusheppa eksynyt? Missä sen ystävät ovat? Millaisia hahmoja sirkuksessa esiintyy ja temppuja sirkuksessa tehdään?

Kierros päättyy yhteiseen piirustushetkeen. Kesto 45 min, maksimi ryhmän koko 25 lasta / kierros.

Nyt me lennetään! –opastus 3.-4. luokkalaisille

”Jalat tukevasti ilmassa”, kertoivat Ilmassa itekkin -näyttelyn taiteilijat Kimmo Pyykkö ja Anssi Kasitonni. Kangasalan lisäksi taiteilijoita yhdistää lennokas tapa tehdä taidetta.

Kimmo Pyykkö asui lapsuus- ja nuoruusvuotensa Ruutanan Korvenkylässä. Vierailut Haralanharjun näkötornissa tekivät kuvanveistäjään lähtemättömän vaikutuksen. Ylhäältä tornista avautuva maisema sai Kimmon ajatukset lentämään ja hetken aikaa Kimmo haaveili lentäjän urasta. Ilmassa itekkin –näyttelyn veistokset ovat Kimmo Pyykön lentokonealumiinikaudelta eli vuosien 1969 - 74 väliseltä ajalta.

Kierros päättyy yhteiseen lennokkipajaan.

Opastetun kierroksen kesto 1 h, maksimi ryhmän koko 25 oppilasta / kierros.

Ennakkotehtävä luokassa
Tutustukaa lentämisen historiaan. Milloin ensimmäisen kerran lennettiin? Millaisia ensimmäiset lentokoneet olivat?

DIY – Do It Yourself -opastus 5. -6. luokkalaisille

DIY eli TSI (tee-se-itse) tarkoittaa asian tai esineen tekemistä omatoimisesti. ITE-taide (ITE=itse tehty elämä) on taas Suomessa tehtyä kouluttamattomien taiteilijoiden arjen ympäristöissä syntyvää taidetta.

Tutustumme Ilmassa itekkin –näyttelyyn pitämällä mielessä DIY ja ITE –termit ja ajatusmaailman. Mietimme, miten materiaalin kierrättäminen, itse tekeminen tai taiteilijan kädenjälki näkyy näyttelyn teoksissa. Tutustumme näyttelyyn yhdessä pohtien teosten olemusta, taiteilijuutta sekä materiaalien merkitystä. Mistä taiteilija poimii aiheet teoksiinsa? Miten erilaiset materiaalit muuttavat teoksen ideaa? Mitä taiteilijana oleminen on?

Anssi Kasitonni (s. 1978) on monialainen taiteilija, joka tekee veistoksia, videoteoksia ja musiikkia. Kasitonni käyttää rohkeasti erilaisia materiaaleja ja opettelee uusia tekniikoita.

Opastetun kierroksen kesto on 1 h, maksimi ryhmän koko 25 oppilasta / kierros.

Ennakkotehtävä luokassa
Tutustukaa yhdessä tämän hetken suosituimpiin kotimaisiin muusikoihin ja poptähtiin. Esiintyvätkö he omalla vai taiteilijanimellä? Miten he pukeutuvat ja mitä pukeutuminen viestii? Millaisia koruja tai asusteita he käyttävät?

Tutkikaa miten ja millaisista kierrätysmateriaaleista voi tehdä itse koruja tai asusteita.

Tehtävä museossa
Osallistavan ja keskustelevan opastuksen päätteeksi oppilaat keksivät oman taiteilijanimen ja luonnostelevat piirtäen korun, joka toteutetaan luokassa jälkitehtävänä. Omat kynät / tussit / värit mukaan, jos mahdollista.

Jälkitehtävä luokassa
Valmistakaa museossa luonnosteltu koru kierrätysmateriaaleista.

Lisätietoja, varaukset
Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
tiina.kuivalainen (at) kangasala-talo.fi
p. 040 773 0196