Ajankohtaista

23.10.2014

Dialogi-veistos siirrettiin Kangasala-talon eteen

Kimmo Pyykön Dialogi-veistos siirrettiin tänään Kangasala-talon eteen. Tähän asti veistoksen paikka on ollut Ystävyydenpuistossa Kangasalan keskustassa. Dialogi-veistos tilattiin Kimmo Pyyköltä osana Kangasalan kunnan 125-juhlavuotta vuonna 1990. Veistos sai nyt uuden paikan ennakoiden ensi vuoden 150-vuotisjuhlallisuuksia.

Dialogin historiaa 25 vuoden takaa

Kangasalan kunnan 125-juhlavuoden ohjelmiin vuonna 1990 kuului julkisen veistoksen hankkiminen Ystävyydenpuistoon. Kunnanhallitus oli päättänyt jo keväällä 1987, että kuvanveistäjä Kimmo Pyyköltä tilataan veistosluonnoksia. Näin tehtiinkin.

Kunnan kulttuurilautakunta antoi kesäkuussa 1988 luonnoksista lausunnon: "Dialogi I -luonnoksen muoto ja sisältö täyttävät Ystävyydenpuiston veistokselle asetettavat taiteelliset vaatimukset. Teosluonnos on ilmeikäs ja monikerroksinen. Se jättää tilaa katsojan omille tulkinnoille ja mielikuvitukselle. Lisäksi lautakunta toteaa, että "on tärkeää toteuttaa Dialogin idea loppuun asti taiteilijan esittämällä tavalla. Ilman ympäristötöitä: istutuksia ja graniittipenkkejä, taideteos ei ole valmis kokonaisuus."

Kimmo Pyykkö kirjoitti vuonna 1988 veistosluonnoksesta seuraavasti: "Dialogi on mielestäni vuoropuhelu – kahden yksilön – ihmisen ja yhteisön – hengen ja aineen – veistoksen ja katsojan välillä. Veistoksen muodostavat kaksi läpi koko tekemiseni ajan seurannutta pääteemaa hahmojen muodossa."

Kangasalan Sanomat haastatteli Pyykköä 17.8.1990: "Dialogi on niin kuin sen kukin kokee, niin kuin sen haluaa nähdä. Minulle itselleni Dialogi on ennen kaikkea sielunmaisema. Rehellinen, surrealistinen ja symbolistinen työ."

Kangasalan Sanomat jatkaa: "Pyykkö kaihtaa yleensäkin taiteen yksiselitteistä tulkitsemista. Hänestä taideteoksella ei ole vain yhtä selitystä. Selityksiä on monta, tai kenties niitä ei ole ollenkaan. Taiteen ymmärtäminen on laji, jota ei ole. On vain välähdyksenomainen näky, johon on luotettava. Ja kokijalla tuo näky voi olla aivan yhtä arvokas kuin tekijälläkin."

Dialogin julkistamistilaisuudessa elokuussa 1990 puhunut eduskunnan puhemies Kalevi Sorsa luonnehti veistosta merkittäväksi julkiseksi taideteokseksi, jonka hankinnalla kangasalalaiset ovat halunneet muistaa menneiden polvien kotikunnan hyväksi tekemää työtä. "Pitkään esiintyneiden teemojen ehkä vaikuttavin versio", Sorsa kommentoi paljastamaansa patsasta Kangasalan Sanomien haastattelussa 21.8.1990. Puhemiehen silmissä teoksen materiaalit graniitti ja pronssi tekivät teoksen monumenttimaiseksi erottaen sen muista samaa aihetta käsittelevistä töistä.

Dialogi asettuu uudelle paikalleen Kangasala-talon eteen.

Veistos on jo paikallaan. Teoksen molemmille puolille sijoittuvat graniittipenkit ovat vielä matkalla.

Veistos ehti olla alkuperäisellä paikallaan Ystävyydenpuistossa lähes 25 vuotta.Takaisin uutisiin