Ajankohtaista

29.10.2015

Kangasala-talolle Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinto 2015

Kangasalan kulttuuritalo, Kangasala-talo, on voittanut tänä vuonna Betoniteollisuus ry:n joka toinen vuosi jaettavan Betonijulkisivu – Arkkitehtuuripalkinnon.

Betoniteollisuus ry:n jaospäällikön Tuomo Haaran mukaan kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin uusia onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita sekä kannustaa kehittämään laadukasta betonijulkisivuarkkitehtuuria. Tärkeimpinä perusteina voittajan valinnalle ovat uudisrakennuksen julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen ja uuden kehittäminen.

Betonin ja maalin elävä yhdistelmä

Kangasala-talon on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy, pääsuunnittelijana Markku Puumala, arkkitehti SAFA.

– On aina hienoa saada tunnustusta tehdystä työstä ja arvostusta uusille ideoille. Meitä kiinnostaa kaikki uusi ja kokeileva. Betonissa materiaalina on paljon mahdollisuuksia, joita hyödynnetään mielestämme liian vähän. Hienoa on myös, että pienen kunnan iso ja rohkea ponnistus toteuttaa laadukas julkinen rakennus, saa näin arvostusta.

Veistoksellisen Kangasala-talon julkisivu on taideteos jo itsessään. Betoninen julkisivu on käsitelty "ruostuvan" teräksen sävyyn kauttaaltaan monoliittisen ilmeen luomiseksi. Umbra-käsittely reagoi betonin kanssa ja saa aikaan pinnan värin elävyyden. Pinta patinoituu vielä vuosien myötä kauniisti. Menetelmä on kuvanveistäjä Pertti Kukkosen kehittämä. Kukkonen on kehittänyt betonin esteettisiä ominaisuuksia yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa ja toteuttanut yhteistyössä arkkitehtien kanssa useita jo rakennuksien suunnitteluvaiheessa aloitettuja taideteoksia.

Betoni on monien mahdollisuuksien materiaali

Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komonen Oy on käyttänyt arkkitehtuurissaan betonia materiaalina ennakkoluulottomasti ja taitavasti useissa kohteissaan. Hämeenlinnan maakunta-arkisto palkittiin Betonijulkisivu - Arkkitehtuuripalkinnolla vuonna 2009 ja Vuoden Betonirakenteena vuonna 2010. Näiden lisäksi useita muita heidän suunnittelemiaan kohteita on palkittu Vuoden betonirakenne -palkinnolla.

Kangasala-talo oli ehdolla myös Suomen Arkkitehtiliiton SAFA:n myöntämän Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Lisätietoa palkinnosta betoni.com-sivustolta

kuva Tuomas UusheimoTakaisin uutisiin