Ajankohtaista

05.01.2016

Ihmismielen jatkuva muutos maalauksina

Ihmismielen jatkuva muutos maalauksina

Kangasalalaisen taitelijan Riitta Santala-Köykän ensimmäinen yksityisnäyttely ”Transformaatiot” avataan Kangasala-talon Galleriassa keskiviikkona 6.1.2016. Sekatekniikalla kankaalle toteutetut maalaukset pohtivat ihmismielen jatkuvaa muutosta, mutta muodostavat merkityksensä lopulta katsojan tulkinnassa. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna 22.1. saakka.

− Transformaatiot-näyttely pohtii jatkuvaa muutosta ihmisessä. Uusia yllättäviä puolia tulee jatkuvasti esille. Kun alan maalata, en välttämättä tiedä lopputulosta. Maalaaminen on vuoropuhelua teoksen rakenteen ja taiteilijan itsensä välillä, vuoropuhelua toteutuneiden ja toteutumattomien mahdollisuuksien kesken, Riitta Santala-Köykkä luonnehtii.

Santala-Köykkä lähestyy teoksissaan ihmistä tämän eläimellisen tason kautta. Taideteoksen merkityksen hän näkee kuitenkin syntyvän vasta kun katsoja kohtaa sen. – Lopullinen teos on katsojan ja tekijän vuorovaikutuksen tulos, Santala-Köykkä pohtii.

                                                                                          Transformations (Luontoäiti)     

Kangasalalainen Santala-Köykkä valmistui kuvataitelijaksi helsinkiläisestä Alfa-Art Taidekoulusta syksyllä 2015. – Isoäitini oli taidemaalari ja vietin lapsuuteni ilmapiirissä, jossa tehtiin kuvia. Ehkä juuri siksi maalaaminen on minulle kaikkein tärkein ilmaisun muoto, Santala-Köykkä toteaa. Aiemmin urallaan hän on työskennellyt muun muassa kirjoittamisen parissa.

− Etsin työskentelyssäni myös tapoja yhdistää tekstiä ja kuvaa. Kaikkien tuntema taitelija Tove Jansson on ainutlaatuinen esimerkki kahta ilmaisumuotoa yhdistävästä taiteilijasta. Muumien maailmaa ei olisi voinut syntyä ilman Janssonin taidokkuutta molemmissa, Santala-Köykkä summaa.

                                                                                               Which Surpirise Party I ja II

Transformaatiot-näyttelyssä nähtävät teokset ovat osa Santala-Köykän taidekoulun päättötyöprojektia. Hieman erilainen valikoima projektin töistä nähtiin syksyllä Helsingin Kaapelitehtaalla taidekoulun yhteisnäyttelyssä. Osa teoksista oli esillä myös Barcelonan vanhassa kaupungissa sijaitsevassa galleriassa osana suomalaisten taitelijoiden yhteisnäyttelyä vuonna 2014.

− Toivon Kangasala-talon Gallerian kehittyvän kiinnostavaksi uuden taiteen näköalapaikaksi. Siksi ensimmäisen yksityisnäyttelyn pitäminen kotikunnassa ja uudessa kulttuuritalossa on minulle tärkeää, Santala-Köykkä toteaa.

Syksyn 2015 aikana Kangasala-talon Galleriassa nähtiin kolme näyttelyä paikallisilta tekijöiltä: sahalahtelainen taitelija Maria Stereo, kesäkangasalainen taiteilija Henrietta Lehtonen sekä Kaivannon sairaalassa toimintaterapeuttina toiminut Sirke Uitus-Lilja ja työryhmä. Sirke Uitus-Liljan kokoama näyttely käsitteli voimauttavan valokuvan menetelmää käyttäen työntekijöiden luopumisprosessia työyhteisön hajotessa, kun toiminta Kaivannon sairaalassa päättyi.

Kangasala-talon tammikuun aukioloajat:
5.–10. tammikuuta normaalisti ti–ke 11–17, to 11–19, pe–su 11–17
12.–29. tammikuuta poikkeusaukiolo ti–pe 13–17, la–ma suljettu
la 30. tammikuuta poikkeusaukiolo 11–13
su 31. tammikuuta normaalisti 11–17Takaisin uutisiin