Ajankohtaista

28.01.2016

Ilkka Virtanen ”Plan B – trilobiitit” Kangasala-talon galleriassa 27.1. – 28.2.2016

Kuvanveistäjä Ilkka Virtasen näyttely ”Plan B – trilobiitit” pohtii evoluutiota ja luonnonvalintaa

Ilkka Virtasen näyttely Plan B – trilobiitit on avautunut Kangasala-talon galleriassa. Veistosinstallaatio koostuu yhdeksästä seinälle ripustetusta puisesta teoksesta. Virtasen trilobiitit eivät ole sanakirjamääritelmän mukaan ”sukupuuttoon kuolleita, kolmiosaisia niveljalkaisia”, vaan ihmisen ja eläinlajin hybridejä. Puoliksi totta, mutta suurimmaksi osaksi tarua.

Virtasen ajatusleikki on kiehtova.. Entäpä jos? Entäpä jos eläinten ja ihmisten kehitys olisikin noudattanut evoluution suunnitelmaa b? Voisivatko tulevaisuuden fossiilit näyttää tällaisilta?

Taiteellisessa prosessissa korostuu huolellinen piirtäminen

Virtasen työskentely alkaa tutkimisesta. Evoluutio ja sen harharetket ovat kiinnostaneet Virtasta jo vuosia. 

-          Netti on aarreaitta, se takaa pääsyn uusimpien tutkimustulosten äärelle. Luen paleontologisista löydöksistä ja tutkimuksesta varsinkin Australian yliopistojen nettisivujen kautta.

Varsinainen taiteentekeminen alkaa piirtämisestä. Virtanen ei syöksy puun kimppuun heti, vaan piirtää ensin huolella ideansa paperille. Tämän jälkeen alkaa kosteiden puuaihioiden työstäminen ja itse veistämisprosessi. Virtasen käsissä trilobiitit kaivautuvat esiin koivusta, suomalaisesta pyhästä puusta pihlajasta sekä haapapuusta.

Jotakin tuttua, jotakin outoa

Katsoja tunnistaa Virtasen veistoksista ihmisen rakenteen kaltaisuutta, tuttuutta, mutta myös outoutta ja toiseutta. Selkäranka, lapaluun harjanteet, suoliluut, istumaluut, kylkikaaret, kallo viittaavat ihmisen anatomiaan, mutta samalla katse kiinnittyy surkastuneisiin reisiluihin, pitkiin häntänikamiin, rangan sarvimaisiin ulokkeisiin ja tunnistamattomiin kaariin sekä haarakkeisiin.

Suurikokoiset seinillä kiipeävät niveljalkaiset lainaavat ihmisen anatomiaa, mutta myös mittakaavan. Veistokset ovat pitkulaisia ja soikeita kilpimäisiä torsoja, suurimmat niistä venyneet pitkän miehen mittaisiksi, liki kaksimetrisiksi. Ihmisen kuvasta tulee kumma.

Pohjimmiltaan ekologinen kannanotto

Ilkka Virtasen trilobiitit olivat ensi kertaa esillä syksyllä 2015 Pirkanmaan Triennaalissa. Nyt esillä oleva installaatio Kangasala-talon galleriassa on jatkumoa aloitetulle teemalle.

Viime vuosina Virtasen samaa teemaa varioivia näyttelyitä on ollut esillä useita. Evoluution harharetkiä pohdiskeleva Plan B esittäytyi ensimmäisen kerran vuonna 2014 Taidekeskus Mältinrannassa ja viime vuonna Galleria G:ssä Helsingissä. Näihin näyttelyihin Virtanen oli veistänyt kasvi- ja eläinlajien hybridejä. Nyt esillä olevassa näyttelyssä Kangasala-talon galleriassa pääosassa on eläin- ja ihmislajin yhdistelmät.

-          Ajattelen, että ihminen tuhoaa itsensä, ei luontoa. Luonto vaihtaa muotoaan, jatkaa kulkuaan. Luonto tuhoaa itselleen tuhoisat elinmuodot, summaa Virtanen ajatustaan.

Ilkka Virtasen näyttely Plan B – trilobiitit on avoinna Kangasala-talon galleriassa aina 28.2.2016 saakka.

Ilkka Virtanen

Kuvanveistäjä Ilkka Virtanen on syntynyt vuonna 1963 Jyväskylässä. Hän asuu ja työskentelee Kangasalla. Virtanen opiskeli Jyväskylän yliopistossa 80-luvulla ja vuosina 1989-1992 Kankaanpään taidekoulussa.  Virtanen on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyistä ja osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan kuuluu muun muassa Suomen valtion, Jyväskylän Taidemuseon ja Tampereen kaupungin kokoelmiin. Virtanen on tehnyt kaksi julkista teosta, joista toinen on vuonna 2003 Pitkäjärven koululle, Kangasalle, yhdessä Virve Liljan kanssa tehty teos ”Kädellinen”.

www.ilkkavirtanen.fi

 Takaisin uutisiin