Ajankohtaista

01.03.2016

Ranskalaisten laulelmien tarinoiden tulkki Kangasala-talossa

Ranskalainen laulelma on koskettavuudessaan ja elämänmakuisessa otteessaan aina ajankohtainen. Noora Kiili ja Chanson d’Amour -orkesteri tuovat Kangasalle ikivihreistä chansoneista kootun esityksen sunnuntaina 13. maaliskuuta.
 
Noora Kiili Chanson d’Amour -konsertissa on mukana muun muassa Piafin, Aznavourin ja Ferrén upeita, ajattomia laulelmia alkuperäistekstein. Esityksessä tarinat kuullaan myös suomeksi kerrottuina laulelmien välissä.
 
Tunteikas solisti Noora Kiili on satama- ja jazzkaupunki Kotkan kasvatti. Kiili toi ranskalaisen chansonin mukanaan asuttuaan Pariisissa 10 vuotta. − Chanson on kuin koko elämän kirjo. Laulelmissa kuuluu elämän ilot, sattumat, intohimot, suru ja lohtu, Kiili tunnelmoi.


 
− Chanson on minulle intohimoa Pariisin kadun tarinoihin ja upeita ajattomia kertomuksia ihmiskohtaloista. Erityisesti pidän Charles Aznavourin ja Edith Piafin tuotannosta. Myös muun muassa Jacques Brelin, Leo Ferrén, Yves Montandin ja Henri Salvadorin ihanat sävelmät kuuluvat ohjelmistooni. Yleensä ihastun ja lähestyn laulelmaa nimenomaan tekstin kautta. Ne ovat kuin kokonainen kirja pienoiskoossa henkilöineen, maisemineen ja tapahtumineen, Kiili kertoo. − Musiikista löytyy dramaattisuuden lisäksi paljon muitakin sävyjä – myös iloa ja svengiä, bossanovaa ja mustalaisjazzia.
 
Kokoonpano julkaisi ensimmäisen levyn vasta keikkailtuaan yhdessä kymmenen vuotta, syksyllä 2014. Levy sai paljon kiitosta ja Kiilin suoritusta luonnehdittiin ”kansainväliset mitat täyttäväksi”. Orkesteriin kuuluu valovoimaisen solistin lisäksi Suomen eturivin muusikoita.
 
Mika Huusari on Jazzrytmit-lehden kriitikkoäänestyksen harmonikkasarjan viisinkertainen voittaja. Lauri Yrjölä on lahjakas kotkalaislähtöinen kitaristi, jonka django-soundi kaikuu mustalaisjazzia ja argentiinalaista intohimoa. Yrjölä keikkailee muun muassa Isac Elliotin kiertuekokoonpanossa.


 
Petri Mäkiharju on työskennellyt useimmissa suomalaisissa ammattiorkestereissa ja vuodesta 2005 lähtien Tampere Filharmonian kontrabassoryhmän äänenjohtajana. Mäkiharju valittiin vuoden 2010 kontrabasistiksi Suomessa. Harri Heininen soittaa yli genrerajojen monessa kokoonpanossa ja toimii opetustehtävissä muun muassa Paukepiiri - yhteispedagogisessa ohjelmassa. Heininen tunnetaan myös vallattomasta lavakarismastaan.
 
Noora Kiili Chanson d’Amour Kangasala-talossa su 13.3. klo 18. Liput Kangasala-talolta 20/18€, Lippu.fi alk. 22,50/20,50€
 
Ranska-teemaan liittyen Kangasala-talossa nähdään elokuvanäytös Paris, oui, joka on valikoima Pariisia käsitteleviä lyhytelokuvia. Näytös on osa Tampereen elokuvajuhlien oheisohjelmistoa. Tampere Film Festivalin oheisohjelmisto: Paris, oui to 10.3. klo 18. Liput Kangasala-talolta 5€, Lippu.fi alk. 6,50€

 Takaisin uutisiin