Ajankohtaista

07.03.2016

Viulisti Elina Vähälä ja pianisti Wendy Chen konsertoivat Kangasala-salissa

Viulisti Elina Vähälän ja pianisti Wendy Chenin konsertti lauantaina 12. maaliskuuta jatkaa Kangasala-salin huippuinstrumentalistien vierailujen sarjaa. Konsertissa kuullaan Jaakko Kuusiston, Respighin ja Beethovenin teoksia.

Tahoillaan upean kansainvälisen uran tehneet Elina Vähälä ja Wendy Chen ovat tehneet paljon yhteistyötä. Keväällä 2014 he konsertoivat yhdessä Kymi Sinfoniettan ja Lapin Kamariorkesterin solisteina ja Oulun Musiikkijuhlilla Beethoven-resitaaleissa.

Elina Vähälä kuuluu suomalaisten instrumentalistien kansainväliseen kärkikaartiin. Hänen maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellisen monipuolisena muusikkona kumpuaa laajasta repertuaarista, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään. Hän on myös kantaesittänyt useita teoksia.

Yhdysvaltain Iowassa syntynyt mutta jo pikkulapsena Suomeen muuttanut Vähälä aloitti harjoittelun kolmevuotiaana. Hän muistaa innostuneensa viulunsoitosta nähtyään televisiosta Viuluviikarit-ohjelman. Saatuaan isoäidiltään oman viulun uravalinta oli selvä.

Vähälän ura konserttosolistina alkoi jo 12-vuotiaana kotikaupungin Lahden kaupunginorkesterin (nyk. Sinfonia Lahti) konsertissa. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta vuonna 1999. Samana vuonna hän voitti arvostetun Young Concert Artists International Auditions -kilpailun New Yorkissa.

Vähälän uran viimeaikaisiin kohokohtiin kuuluvat esiintymiset Minnesotan orkesterin, Nashvillen sinfonikoiden, Venezuelan Simón Bolívar -orkesterin sekä Madridin RTVE:n sinfoniaorkesterin kanssa. Vuonna 2008 Vähälä esiintyi maailmanlaajuiselle televisioyleisölle Nobelin rauhanpalkintogaalassa. Syyskuussa 2015 hän soitti lähes mahdottomana pidetyn Sibeliuksen viulukonserton varhaisversion Radion sinfoniaorkesterin solistina Hannu Linnun johdolla.

Uransa aikana Vähälä on esiintynyt viidellä mantereella. Hänen soittimensa on Giovanni Battista Guadagnini vuodelta 1780.Wendy Chen on briljantti ja menestynyt pianisti USA:sta. Kaliforniassa syntynyt Chen debytoi 15-vuotiaana Los Angelesin filharmonikkojen solistina, ja on sittemmin voittanut muun muassa kansallisen Frédéric Chopin -pianokilpailun sekä Young Concert Artists Auditions -kilpailun.

Chen on yksi aikamme kysytyimmistä pianisteista ja kamarimuusikoista ja hän on konsertoinut muun muassa Etelä-Amerikassa, Suomessa, Kiinassa ja Tokion festivaaliviikolla. Chen on esiintynyt muun muassa muusikkolegenda Art Garfunkelin ja James Taylorin kanssa sekä yksityiskonsertissa USA:n korkeimman oikeuden tuomareille. Hänen uransa kohokohtia ovat olleet Chopin-resitaali Varsovan Philharmonic Hallissa ja Lontoon filharmonikkojen kanssa tehty levytys, sekä kiertueet USA:ssa Spoleton festivaalin ja Charles Warsworthin kanssa.

Elina Vähälä ja Wendy Chen -resitaali on osa Kangasala-talon kevään 2016 klassista konserttisarjaa 2. Sarja jatkuu Petri Kumelan ja Joonas Wideniuksen Flamencosta klassiseen -kitarakonsertilla 13.4. ja Lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemblen ja saksofonisti Esa Pietilän Helatorstain Osuma -konsertilla 5.5.

Konsertin ohjelma:
J. Kuusisto: Valo (13')
Respighi: Violin sonata B minor (25')
- väliaika -
Beethoven: Sonata No. 9 "Kreutzer" (37')

Elina Vähälä ja Wendy Chen -resitaali Kangasala-talossa la 12.3. klo 18. Liput Kangasala-talolta 26/24/10€, Lippu.fi alk. 28,50/26,50/12,50€. Show & dinner Kangasala-talolta 53/51/37€, Lippu.fi alk. 55,50/53,50/39,50€Takaisin uutisiin