Ajankohtaista

28.04.2016

Hanna Oinosen näyttely The Garden of Oblivion on avautunut Kangasala-talon galleriassa

Kangasalan galleria on muuttunut mustien perhosten puutarhaksi. Kuvataiteilija Hanna Oinosen kymmenet suomusiivet lepäävät gallerian valkoisilla seinillä. Oinosen näyttely The Garden of Oblivion - Unohduksen puutarha - on avautunut Kangasala-talon galleriassa. Tilataideteos koostuu 27 näyttelytilaan levittäytyvästä perhosesta.

Hanna Oinonen on Tampereella asuva kuvataiteilija, taidegraafikko, jonka teokset eivät ole perinteistä sarjallista grafiikkaa. Oinosen näyttely ”The Garden of Oblivion” Kangasala-talon galleriassa koostuu yhdestä tilataideteoksesta, jonka pääosassa on näyttelytilan seinillä lepäävät mustat perhoset.

-    Olen valmistunut taidegraafikoksi, mutta en tee varsinaista taidegrafiikkaa. Olen lipsunut vaikkapa tekstiilin puolelle. Käytän työskentelyssäni esimerkiksi jacquard-kudontaa sekä yhdistän serigrafiaa tekstiiliin ja ompeluun. Mutta materiaalina voi olla myös valo ja varjo.

Perhosten siipien kuviot on vedostettu silkkiviskoosisametille polttopainotekniikalla. Kuviot on lainattu olemassa olevilta perhosilta, mutta pelkästään esteettisin perustein ja vapauksia ottaen, esimerkiksi sekoittaen kuvioita siipien alapinnalta ja yläpinnalta.

Teemoina muistaminen ja ajankulku

Oinonen käsittelee tilaan levittyvässä teoksessa ”The Garden of Oblivion” hänelle tuttuja teemoja, muistamista ja ajankulkua. Usein teoksissa on dokumenttipohja, mutta tämän teoksen syntytarina ja työprosessi on toisenlainen.

-    Teoksen syntytarina on omalle työskentelylleni epätyypillinen. Olin jo pidempää pyöritellyt ajatusta teoksesta, jossa joku musta - materiaali tai asia - leviäisi tilaan. Olin tehnyt kokeiluja, pohtinut eri vaihtoehtoja, mutta hylännyt ne kaikki. Sitten eräänä päivänä leikkelin kolmevuotiaalle tyttärelleni paperista perhosia, ja hän maalasi ne vesiväreillä hienon kirjaviksi. Yhtäkkiä hän maalasi yhden pienen perhosen ihan pikimustaksi. Samassa hetkessä tiesin, minkälaisen tilateoksen tekisin. Tekniikka ja kaikki muu oli valmiina päässäni, näin silmissäni valmiin teoksen.

Katsojasta riippuen perhoset on nähty repaleisina muistoina tai sielunkantajina. Jossakin mytologioissa perhosten ajatellaan kantavan kuolleiden sieluja.

-    Työprosessin aikana kuulin eräästä perhoslajista, joka on muuttunut saasteiden vaikutuksesta mustaksi. Saasteet ovat värjänneet koivujen rungot tummiksi ja niillä lepäävät perhoset kehittivät vastaavan suojavärin.

Hanna Oinonen

Hanna Oinonen (s. 1971 Tornio, asuu ja työskentelee Tampereella) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2000. Oinonen on opiskellut myös Lahden taideinstituutissa, Varsovan kuvataideakatemiassa sekä Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti Georgian pääkaupungissa Tbilisissä vuonna 2002. Oinonen on osallistunut niin kotimaisiin kuin kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin vuodesta 2000. Töitä on ollut esillä Venäjällä, Saksassa, Eestissä, Puolassa ja Espanjassakin. Kahden viime vuoden aikana hänen teoksiaan on ollut esillä useissa näyttelyissä Oulussa, Tampereella, Mäntässä, Helsingissä, Berliinissä ja Torniossa.  Syksyllä Oinosella on yksityisnäyttely Galleria Rajatilassa Tampereella.

Hanna Oinosen teoksia on mm. Suomen valtion, Hämeenlinnan taidemuseon, Saastamoisen säätiön taidekokoelmassa Kuntsin modernin taiteen museossa, Aineen taidemuseossa, Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa. Oinonen on Suomen taidegraafikoiden, Tampereen taiteilijaseuran ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen.

Hanna Oinosen näyttely ”The Garden of Oblivion” on esillä Kangasala-talon Galleriassa 27.4. - 22.5.2016

Galleria on avoinna ti-ke 11-17, to 11-19, pe-su 11-19. Galleriaan on vapaa pääsy!

 Takaisin uutisiin