Ajankohtaista

28.04.2016

Helatorstain osuma Kangasala-salissa

Lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemblen konsertissa helatorstaina kuullaan Esa Pietilän yhtyeelle säveltämän tilausteoksen kantaesitys. Osuma Ensemble juhlistaa tilausteoksella 10-vuotistaiteilijajuhlaansa. Saksofonisti Pietilä soittaa konsertissa yhtyeen solistina.
 
Kantaesitettävä teos Hunt! on nykymusiikillinen teos, joka käy eloisaa leikkiä saksofonin ja erilaisten lyömäsoitinten vuoropuheluna.
 
− Inspiraation lähteeksi minulle muodostui eräänlainen alkukantainen metsästysriitti ja itse tapahtuma. Teoksessa on erittäin laaja dynamiikkaskaala, ja koska musiikissa on otettu lyömäsoittimista sekä myös saksofonista paljon voimakkaitakin tehoja irti, kysymys voisi olla vaikka kuvitteellisesta norsujahdista ja sen eri vaiheista, Pietilä kertoo teoksestaan. − Mukana on metsästysporukan johtajan "käskyhuutoja" ja norsun "törähdyksiä" saksofonin multiphonics tekniiikan avulla, sekä yhtyeen kollektiivisesti improvisoituja jaksoja eri tavoin toteutettuna.
 
Pietilää pidetään yleisesti yhtenä Suomen merkittävimmistä jazz-saksofonisteista.


Esa Pietilä. kuva: Patrik Stenström

Osuma Ensemble on vuonna 2006 perustettu viiden tamperelaisen lyömäsoittajan muodostama yhtye. Osuman jäsenet ovat alansa vahvoja osaajia.
 
Harri Lehtinen toimii Tampereen Musiikkiakatemiassa lyömäsoitinten lehtorina sekä valmistelee tohtorin tutkintoaan Sibelius-Akatemialla. Jyri Kurri toimii Tampere Filharmonian lyömäsoitinten äänenjohtajana. Toni Hietala toimii Palmgren-Konservatorion lyömäsoitinten lehtorina. Janne Tuomi toimii Tampereen Musiikkiakatemian opettajana sekä aktiivisena kamarimuusikkona ja Mikael Heikkilä on aktiivinen freelancer ja Lapin kamariorkesterin lyömäsoittaja.

 Lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemble


Osuma on konsertoinut useilla kotimaisilla festivaaleilla, kuten Tampere Biennalessa, Kuhmon kamarimusiikkifestivaalilla ja Viitasaaren Musiikin aika -tapahtumassa. Yhtye on esiintynyt myös Tampere Filharmonian solistina Santtu-Matias Rouvalin johdolla, Pori Sinfoniettan solistina sekä Majaoja-lyömäsoitinkilpailun pääesiintyjänä.
 
Yhtye on tilannut ja kantaesittänyt kotimaisia lyömäsoitinsävellyksiä nyt kanaesitettävän Esa Pietilän teoksen lisäksi muun muassa Lotta Wennäkoskelta, Tiina Mylläriseltä, Tim Fercheniltä ja Arttu Takalolta.
 
 
Helatorstain osuma – lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemble ja Esa Pietilä Kangasala-talossa to 5.5. klo 18. Liput Kangasala-talolta peruslippu 16€, alle 18-vuotias 7€, Lippu.fi alk. 18,50/9,50€.

 Takaisin uutisiin