Ajankohtaista

13.05.2016

Kuoronäytelmä kertoo sota-ajan rakkaustarinan

Evakkomorsian on Karelia-kuoron ainutlaatuinen kuoronäytelmä, jonka ensi-ilta nähdään Kangasala-salissa 28. toukokuuta. Se on sota-ajan iskelmiin, karjalaisiin lauluihin ja kahden karjalaisen nuoren kirjeenvaihtoon perustuva esitys. Tarinaa kuljetetaan musiikin, tanssin, vanhojen valokuvien ja videoiden välityksellä.
 
Tarina pohjautuu Kirstin ja Reinon todelliseen kirjeenvaihtoon, josta kuullaan koskettavia otteita. Kaikki alkaa kevättalvella 1943 nuorten kotiseudulla Hiitolassa ”nurkkatansseissa”, kun 15-vuotias koululainen Kirsti ja 18-vuotias alokas Reino tapaavat ensi kerran.
 
Reino saa kavereittensa avulla selville tapaamansa neitokaisen nimen ja osoitteen ja rohkenee kirjoittaa hänelle kirjeen ”sieltä jostakin”. Yllättynyt Kirsti vastaa kirjeeseen ja siitä alkaa vuosia kestänyt kirjeenvaihto. Kirjeet alkavat teitittelymuotoisina, mutta viidennessä kirjeessä on tehty jo sinunkaupat.


 
Kirjeet muodostuvat lähes ainoaksi yhteydenpitotavaksi, sillä Reino on rintamalla aina kevääseen 1945 saakka ja sotapojan lomat ovat harvassa.
 
Näyttämöteoksen musiikista vastaa viiden hengen viihdeorkesteri vahvistettuna kuoron omilla soittajilla.
 
Helsinkiläinen Karelia-kuoro on vuonna 1984 perustettu sekakuoro. Kuoron ohjelmistossa on karjalaisia kuorolauluja, mutta mukaan mahtuu myös uutta kuoromusiikkia. Karelia-kuoroa johtaa kuoronjohtaja ja säveltäjä Arto Joutsimäki.
 
Tositarina herää henkiin
 
Evakkomorsian -kuoronäytelmän päähenkilön esikuva on nyt 88-vuotias Kirsti. Karelia-kuoron näyttämöteos pohjautuu Kirstin ja hänen tulevan aviomiehensä sodan aikana alkaneeseen kirjeenvaihtoon.


 
Ennen kuoronäytelmän ensi-iltaa lauantaina 28. toukokuuta Kangasala-salissa järjestetään keskustelutilaisuus Studia Generalia, jossa Kirstiä haastattelee Heikki Mäenpää. Mukana keskustelussa ovat kuoronjohtaja ja säveltäjä Arto Joutsimäki sekä muita tuotantoryhmän jäseniä.
 
Tilaisuudessa kuullaan musiikkinäytteitä teoksesta. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
 
 
Evakkomorsian-kuoronäytelmä Kangasala-talossa la 28.5. klo 18. Liput alk. 20/22,50€ Lippu.fi ja Kangasala-talo
 
Studia Generalia – Näin syntyi Evakkomorsian Kangasala-talossa la 28.5. klo 16:30. Vapaa pääsy

 Takaisin uutisiin