Ajankohtaista

08.06.2016

Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle – konserttisarja jatkuu

Pianisti Jani Aarrevaaran ja viulisti Jani Lehtosen 10 x Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle -sarjan toinen konsertti kuullaan tiistaina 21.6. Kangasala-talolla. Konsertti päättää konserttisalin kevätkauden.

Konserttisarjan toisessa konsertissa kuullaan sonaatit op. 23 a-molli ja op. 24 F-duuri, lisänimeltään Kevätsonaatti. Nimi sopii teoksen valoisaan, jopa hilpeään tunnelmaan. Sonaatit ovat luonteeltaan vastakohtaisia: op. 23 liikkuu pääosin synkänkiihkeissä tunnelmissa.

Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulisti Jani Lehtonen ja Tampereen konservatoriolla pianonsoiton lehtorina työskentelevä Jani Aarrevaara soittavat neljän konsertin sarjassaan Kangasala-talolla yhden länsimaisen taidemusiikin laajimmista ja merkittävimmistä tälle kokoonpanolle sävelletyistä kokonaisuuksista, Ludwig van Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle. Sarjan toinen konsertti soi tiistaina 21.6.2016 klo 19.

Vaikka Beethoven nimesikin sonaattinsa W. A. Mozartin samalle kokoonpanolle säveltämien sonaattien tapaan mainiten pianon ensimmäisenä, piano ja viulu esiintyvät kaikissa Beethovenin sonaateissa tasavertaisina partnereina. Beethoven sävelsi teokset vuosien 1797 ja 1812 välillä. Suurin osa niistä kuuluu perinteisen jaottelun mukaan säveltäjän kypsän luomiskauden, ”keskikauden”, tuotoksiin. Tämän kauden musiikkia on luonnehdittu muun muassa virtuoosis-konsertoivaksi.

− On ollut erinomaisen palkitsevaa tutustua suuren säveltäjän koko sonaattisarjaan.  Tämäkin sarja on yksi osoitus säveltäjän uskomattomasta luomisvoimasta ja uudistumiskyvystä. Sonaateissa ei kuulla vain dramaattista ja kohtalonomaista Beethovenia, vaan myös säkenöivän leikkisää, hienostuneen vähäeleistä tai syvissä vesissä filosofoivaa, pianisti Jani Aarrevaara kommentoi.

− Ensimmäisissä sonaateissa Mozart ja Haydn vielä kurkkivat olkapään takaa; viimeisessä liikutaan osittain jo säveltäjän myöhäiskauden ylimaallisissa maisemissa, viulisti Jani Lehtonen jatkaa.

Lehtonen ja Aarrevaara esittävät Beethovenin kymmenen sonaattia pianolle ja viululle Kangasala-talon sarjassaan kronologisessa järjestyksessä. Sarjan muut, tulossa olevat konsertit soitetaan 6.9. ja 8.11.2016.

Liput Kangasala-talolta 20/16/10€, Lippu.fi alk. 22,50/18,50/12,50€ sisältäen Lippu.fi:n palvelumaksun.Takaisin uutisiin