Ajankohtaista

18.08.2016

Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle – konserttisarja jatkuu Kangasalla

Pianisti Jani Aarrevaaran ja viulisti Jani Lehtosen 10 kertaa Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle -sarjan kolmas konsertti kuullaan tiistaina 6.9. Kangasala-talolla.

Kolmannessa konsertissa kuullaan opuksen 30 kolme sonaattia. A-duurisonaatin hyväntahtoisen iloisista tunnelmista edetään virtuoosisen ja fatalistisen c-mollisonaatin kautta opuksen viimeiseen, huolettoman hilpeään sonaattiin G-duurissa.

Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulisti Jani Lehtonen ja Tampereen konservatoriolla pianonsoiton lehtorina työskentelevä Jani Aarrevaara soittavat neljän konsertin sarjassaan Kangasala-talolla yhden länsimaisen taidemusiikin laajimmista ja merkittävimmistä tälle kokoonpanolle sävelletyistä kokonaisuuksista, Ludwig van Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle. Sarjan kolmas konsertti soi tiistaina 6.9.2016 klo 19.

Vaikka Beethoven nimesikin sonaattinsa W. A. Mozartin samalle kokoonpanolle säveltämien sonaattien tapaan mainiten pianon ensimmäisenä, piano ja viulu esiintyvät kaikissa Beethovenin sonaateissa tasavertaisina partnereina. Beethoven sävelsi teokset vuosien 1797 ja 1812 välillä. Suurin osa niistä kuuluu perinteisen jaottelun mukaan säveltäjän kypsän luomiskauden, ”keskikauden”, tuotoksiin. Tämän kauden musiikkia on luonnehdittu muun muassa virtuoosis-konsertoivaksi.

– On ollut erinomaisen palkitsevaa tutustua suuren säveltäjän koko sonaattisarjaan. Tämäkin sarja on yksi osoitus säveltäjän uskomattomasta luomisvoimasta ja uudistumiskyvystä. Sonaateissa ei kuulla vain dramaattista ja kohtalonomaista Beethovenia, vaan myös säkenöivän leikkisää, hienostuneen vähäeleistä tai syvissä vesissä filosofoivaa. Ensimmäisissä sonaateissa Mozart ja Haydn vielä kurkkivat olkapään takaa; viimeisessä liikutaan osittain jo säveltäjän myöhäiskauden ylimaallisissa maisemissa, Aarrevaara ja Lehtonen kommentoivat suhdettaan sarjassa kuultavaan musiikkiin.

Lehtonen ja Aarrevaara esittävät Beethovenin kymmenen sonaattia pianolle ja viululle Kangasala-talon sarjassaan kronologisessa järjestyksessä. Sarjan viimeinen konsertti soitetaan 8.11.Takaisin uutisiin