Ajankohtaista

09.09.2016

Tuttuja ja vieraita kuvia

Tuttuja ja vieraita kuvia

Hannamari Matikaisen ja Krister Gråhnin vedostetuissa veistoksissa grafiikka ja kuvanveisto yhdistyvät kuviksi, jotka ovat yhtä aikaa tuttuja ja jännittävän vieraita. Taide toimii näin: se poimii historiasta hetkiä ja ihmisiä ja tuo heidät tänne, tulevaisuuteen. Matikaisen ja Gråhnin näyttely Uudelleen on esillä Kangasala-talon galleriassa 7.9.−2.10.2016.

Hannamari Matikaisen ja Krister Gråhnin teokset ovat kuin poimintoja, joissa näkyy sekä Suomen että laajemmin taiteen historia. Läsnä on suurmiehiä Topeliuksesta Kekkoseen. Kuvanveiston historian kruunua kantaa Willendorfin Venus. Suomen taiteen historian kruunua kantaa puolestaan Aino.

Grafiikkaa ja kuvanveistoa yhdistävä tekniikka korostaa kuvattujen esineiden pintaa. Monivaiheinen prosessi teosten takana lataa kuviin aikaa. Jokainen työvaihe puhdistaa, peittää, esittää, litistää, painaa ja värittää alkuperäistä kohdetta ja ajatusta. Lopputulos on uusi näkökulma tuttuun kuvamaailmaan. Valmiit kuvat ovat viritettyjä vietereitä, valmiina loikkaamaan seinältä katsojan kimppuun.

Silikonivedostekniikka on Matikaisen ja Gråhnin yhdessä kehittämä grafiikanmenetelmä, jossa kolmiulotteisia asioita voidaan vedostaa syväpainografiikan menetelmin kaksiulotteiselle pinnalle. Tekniikan kehittäminen sai alkunsa ajatuksesta tutkia kolmiulotteisten veistosten ja kaksiulotteisen kuvapinnan välistä vuoropuhelua sekä pinnan merkitystä.

Silikonivalu muuttaa kiinteän lähtökohdan elastiseksi ja joustavaksi säilyttäen kuitenkin pinnan täysin autenttisena kopiona. Syväpainografiikan menetelmällä voi toistaa pinnan tarkasti, vaikka prässin paine litistää ja vääristää itse muodon.

Lähtökohdassa epäolennaisilta tuntuneet tai merkityksettömiltä näyttäneet yksityiskohdat muuttuvat kaksiulotteisella pinnalla intensiivisiksi ja merkityksellisiksi.

Hannamari Matikainen ja Krister Gråhn ovat työskennelleet yhdessä eri projekteissa vuodesta 2002 lähtien. He ovat ystäviä, eivät pariskunta. Heitä yhdistää samankaltainen usko taidekentän tarpeellisuuteen ja toimintaan.

 

 Aino, Kaarlo Haltia, 1898, silikonivedos, 2016

Hannamari Matikainen ja Krister Gråhn: Uudelleen 7.9.–2.10.2016 Kangasala-talon galleriassa. Avoinna la 10.9. klo 11−13 ja su 11.9. lähtien ke 11−17, to 11−19, pe−la 11−17, su 11−15. Vapaa pääsyTakaisin uutisiin