Ajankohtaista

27.01.2015

Suomen uusin taidemuseo avataan Kangasalle

Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön nimeä kantava taidemuseo avataan 1. helmikuuta 2015. Kangasala-taloon sijoittuva erillinen taidemuseo esittelee Kimmo Pyykön pitkää uraa kuvanveistäjänä. Noin 450 neliömetrin laajuiset näyttelytilat jakautuvat kolmeen kerrokseen. Kangasalan kunnan ja professori Kimmo Pyykön solmiman sopimuksen mukaisesti Pyykkö tallettaa taidemuseoon teoksia pitkän, yli 50 vuotta kestäneen uransa ajalta sekä runsaasti taiteilijamateriaaleja ja ajan kuvaa.

Kaksi näyttelyä

Museon kolmanteen kerrokseen sijoittuvassa uuden museon erityisessä, pysyvässä perusnäyttelyssä Pitkän matkan ateljee luodaan kuvaa professori Kimmo Pyykön pitkään uraan kuvanveistäjänä osana suomalaista todellisuutta. Arkkitehti Jouni Kaipian suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri luo pohjaa arkistomateriaalien ja taideteosten esittelylle. Pro Av Saarikko Oy, Jorma Saarikko ja Reel One Oy, Tapani Hakkarainen vastaavat perusnäyttelyn digitaalisesta toteutuksesta.

Museon kaksi alempaa kerrosta on varattu vaihtuville näyttelyille. Tiloissa vuorottelevat teemanäyttelyt Kimmo Pyykön tuotannosta ja nykytaiteilijoiden vaihtuvat näyttelyt. Avausnäyttely on Jokin meissä, jossa on esillä Kimmo Pyykön 1970-luvun alumiinikauden teoksia sekä 2000-luvun reliefejä.

Kangasala-talon taideteokset

Kangasala-talon ja Kimmo Pyykkö -taidemuseon avajaisten yhteydessä ovat ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä Kimmo Pyykön Kangasalan kunnalle lahjoittamat teokset: Kimmo Pyykkö -taidemuseon ulkoseinässä pronssinen Elämänkaari, Kangasala-talon aulaan sijoittuva kolmiosainen, teräksinen Libretto sekä Kangasala-salin seinään omaan syvennykseensä kiinnitetty reliefi Mielen maisema.

Kuvanveistäjä Kimmo Pyykkö

Vuonna 1940 Lahdessa syntynyt ja Kangasalla lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt taiteilija palaa museon myötä juurilleen harjujen ja järvien maisemiin. Debyyttinäyttelynsä vuonna 1967 järjestänyt taiteilija on pitkän uransa aikana pitänyt noin 40 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut runsaasti yhteisnäyttelyihin. Hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa sekä kotimaassa että ulkomailla. Julkisia teoksia on noin 25, uusin teos Olavi Virran muistomerkki paljastetaan keväällä 2015.

Kimmo Pyykön käyttämät veistosmateriaalit vaihtelevat alkuaikojen rautaromusta ja lentokonemateriaalista pronssin ja alumiiniin sekä ruostumattomaan teräkseen. Suomalaisen puun ohella hän on käyttänyt afrikkalaista bongossi-puuta. Materiaalien vaihteleva käyttö näkyy selkeinä kausina Pyykön tuotannossa. Pronssi on kulkenut materiaalina pitkin matkaa. Kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykkö asuu ja työskentelee Helsingissä.

Taitelija, professori Kimmo Pyykkö ateljeessaan. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

Teos: Jäähyväiset (2010), kuva: Matti VuorimaaTakaisin uutisiin