Ajankohtaista

01.11.2016

Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle -konserttisarja huipentuu Kreutzer-sonaattiin

Pianisti Jani Aarrevaaran ja viulisti Jani Lehtosen 10 x Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle -sarjan neljäs konsertti kuullaan tiistaina 8.11. Kangasala-talolla.
 
Sarjan päättävässä neljännessä konsertissa kuullaan sonaatit op. 47 ”Kreutzer” ja op. 96. Kreutzer-sonaatti on sarjan laajin ja kuuluisin teos, jota luonnehtivat soinnin täyteläisyys ja ulospäin suuntautunut virtuoosisuus. Vähemmän virtuoosinen Beethovenin viimeinen viulusonaatti op. 96 on sisäistyneessä runollisuudessaan painava teos, joka avaa näkymiä säveltäjän myöhäiskauden tyyliin.
 
Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulisti Jani Lehtonen ja Tampereen konservatoriolla pianonsoiton lehtorina työskentelevä Jani Aarrevaara soittavat neljän konsertin sarjassaan Kangasala-talolla yhden länsimaisen taidemusiikin laajimmista ja merkittävimmistä tälle kokoonpanolle sävelletyistä kokonaisuuksista, Ludwig van Beethovenin sonaatit pianolle ja viululle. Sarjan neljäs ja viimeinen konsertti soi tiistaina 8.11.2016 klo 19.


Jani Lehtonen

Vaikka Beethoven nimesikin sonaattinsa W. A. Mozartin samalle kokoonpanolle säveltämien sonaattien tapaan mainiten pianon ensimmäisenä, piano ja viulu esiintyvät kaikissa Beethovenin sonaateissa tasavertaisina partnereina. Beethoven sävelsi teokset vuosien 1797 ja 1812 välillä. Suurin osa niistä kuuluu perinteisen jaottelun mukaan säveltäjän kypsän luomiskauden, ”keskikauden”, tuotoksiin. Tämän kauden musiikkia on luonnehdittu muun muassa virtuoosis-konsertoivaksi.


Jani Aarrevaara

“On ollut erinomaisen palkitsevaa tutustua suuren säveltäjän koko sonaattisarjaan. Tämäkin sarja on yksi osoitus säveltäjän uskomattomasta luomisvoimasta ja uudistumiskyvystä. Sonaateissa ei kuulla vain dramaattista ja kohtalonomaista Beethovenia, vaan myös säkenöivän leikkisää, hienostuneen vähäeleistä tai syvissä vesissä filosofoivaa. Ensimmäisissä sonaateissa Mozart ja Haydn vielä kurkkivat olkapään takaa; viimeisessä liikutaan osittain jo säveltäjän myöhäiskauden ylimaallisissa maisemissa”, Aarrevaara ja Lehtonen kommentoivat suhdettaan sarjassa kuultavaan musiikkiin.
 
Lehtonen ja Aarrevaara esittävät Beethovenin kymmenen sonaattia pianolle ja viululle Kangasala-talon sarjassaan kronologisessa järjestyksessä.
 
10 x Beethoven – sonaatit pianolle ja viululle 4 Kangasala-talossa ti 8.11. klo 19. Liput Kangasala-talolta, 20/16/10 €. Lippu.fi alk. 22,50/18,50/12,50€ sisältäen Lippu.fi:n palvelumaksun.

 Takaisin uutisiin