Ajankohtaista

17.01.2017

Paperikengät tanssii evakkotarinoita näkyviksi flamencon kielellä

Silloin kun se ääni kuulu… Sota jossain alko. Veljen kanssa mentiin usein sänkyyn piiloon peiton alle, että ei olis kuullut sitä ääntä.”

Kantaesityksensä 27.1. Kangasala-talossa saava flamencotanssiteos Paperikengät kertoo lähdöistä ja muistoista. Se tuo Kangasala-saliin liikkeellisiä muistijälkiä kerrotuista evakkotarinoista ja tempaa mukaansa tunteiden vuoristoradalle, jossa itku ja nauru vuorottelevat samassa lauseessa. Monitaiteisen työryhmän tutkivalla otteella syntynyt teos luo uusia muotoja perinteiseen flamencokerrontaan.

Flamencontanssiteos Paperikengät pohjaa koreografiassaan ja dramaturgiassaan evakkotaustaisten ihmisten kertomuksiin ja kokemuksiin sota-ajasta, evakkomatkoista ja sodan jälkeisestä elämästä. Kertomukset ovat omakohtaisia ja suvun kautta kerrottuja muistoja evakoilta, heidän lapsiltaan ja lastenlapsiltaan. Lähtöimpulssina ovat toimineet koreografi Anu Silvennoisen oman suvun tarinat. Lisää kertomuksia Silvennoinen ja ohjaaja Anne Hyvärinen keräsivät työpajoissa vuonna 2013 Tampereen Karjala-seuran kautta löytyneiltä ihmisiltä.

Ajatus muistojen siirtymisestä sukupolvelta toiselle on kuljettanut työryhmää läpi esityksen tekoprosessin.

– Missä vaiheessa muistoista tulee omia, vaikka ne olisivat kuultuja tarinoita? Mitä kaikkea historiaa kannamme mukanamme tietämättämme ja tietoisesti? Miten paljon ja missä muodossa muistoja siirtyy sukupolvien ketjussa? Näitä kysymyksiä pohdimme, kertoo koreografi-tanssija Anu Silvennoinen

Paperikengät- teosta varten on koottu työryhmä, joka koostuu pirkanmaalaisista flamencon, teatterin ja musiikin ammattilaisista. Monitaiteinen työryhmä on tarttunut paikoin rankkoihin, hilpeisiin, koskettaviin ja riipaiseviinkin evakkotarinoihin ronskilla kädellä ja omakohtaisella otteella, aihepiiriä kuitenkin lämpimästi kunnioittaen.

Teoksessa tutkitaan lähdön ja lähtemisen sekä matkanteon tematiikkaa. Muita keskeisiä teemoja ovat yhteisön voima, sitkeys, kaipaus, sopeutuminen, mielettömyys ja muistot. Teoksen aihepiiri - sota ja sen vaikutukset ihmisiin sekä pakon edessä tai muista syistä lähtemään joutuneet ihmisjoukot - on valitettavan ajankohtainen myös tässä ajassamme.

Perinteisen flamencoteoksen kaavasta on myös tehty pitkä matka kohti uudenlaista, omaäänistä ilmaisua, jossa flamencon elementit saavat uudenlaisia merkityksiä.

– Flamenco toimii teoksessa ilmaisukielenä yhdessä liikkeen, teosta varten sävelletyn musiikin, äänimaiseman ja työryhmän live-tilanteessa tuottaman äänimaiseman kanssa. Improvisatorinen työskentelytapa ja ilmava teosrakenne luovat autenttisen ja rehellisen läsnäolon esitystilanteeseen, Anu Silvennoinen kertoo.

 

Valtaosa materiaalista on luotu työryhmälähtöisesti ja improvisaation keinoin.

Työryhmään kuuluvat koreografi-tanssija Anu Silvennoinen, ohjaaja-näyttelijä Anne Hyvärinen, tanssija Marja Rautakorpi, sellisti Hanna Kilpinen, laulaja Anna-Kaisa Vuorinen, äänisuunnittelija Saija Raskulla ja pukusuunnittelija Katrin Oro.

Paperikengät

Kantaesitys Kangasala-talossa 27.1.2017
Teosta ovat tukeneet Sisä-Suomen tanssin aluekeskus ja Björkqvistin rahasto.

Työryhmä

Anu Silvennoinen, koreografia, tanssi
Anne Hyvärinen, ohjaus, visualisointi, esiintyjä
Marja Rautakorpi, tanssi, koreografia
Hanna Kilpinen, musiikki, sello
Anna-Kaisa Vuorinen, musiikki, laulu
Saija Raskulla, ääni- ja valosuunnittelu
Katrin Oro, pukusuunnittelu

Tapahtuman järjestävät Paperikengät-työryhmä ja Kangasala-talo.

Paperikengät Kangasala-salissa pe 27.1. klo 19. Liput Kangasala-talolta 20/18/10€, Lippu.fi alk. 22,50/20,50/11,50€.

Esityksen kuva: https://www.dropbox.com/sh/efjtaa7b05zjcqm/AABgy9wUbGFs7rzrddMMRjrHa?dl=0
Kuvaaja: Susanna Lyly

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Anu Silvennoinen
0400 597738
silvennoinen.anu (at)gmail.com

www.kangasala-talo.fi
www.facebook.com/kangasalatalo
www.twitter.com/Kangasalatalo

 

 Takaisin uutisiin