Ajankohtaista

17.03.2017

Irlantilainen musiikki ja tunnelma valloittavat Kangasalla kahdessa konsertissa

Irlantilaisen musiikin yhtye Eala on kutsunut kansainväliset ystävänsä kylään ja Kangasala-sali täyttyy jälleen irlantilaisesta musiikista ja tanssista pe 31.3. ja la 1.4. Iltaa kuljettavat irlantilaiseen tapaan tarinat. Erikoisuutena kuullaan Suomessa harvinaisia soittimia, kuten harppua ja irlantilaista säkkipilliä. Irlantilaisen kulttuurin musikaalisuus, välittömyys ja rentous tempaavat mukaansa yhä useamman suomalaisen.
 
Pirkanmaalais-kaustislaisen, vuonna 2011 perustetun Ealan (iiriä, suomeksi joutsen) jäsenet Antti Havia, Noora Karjalainen, Jyrki Koivisto ja Maija Koskenalusta ovat irlantilaiseen musiikkiin ja kulttuuriin perehtyneitä musiikin ammattilaisia. Kangasala-talossa he taituroivat useilla irlantilaiselle musiikille ominaisilla soittimilla, kuten busukilla, bodhránilla, banjolla ja tinapillillä.
 
Konsertissa vierailevat irlantilaiset Ciara O'Sullivan (harppu), Vera Craughwell (haitari) sekä Thomas Johnston (uilleann pipes) – kaikki arvostettuja muusikoita kotimaassaan. Thomas Johnston on All-Ireland -palkittu muusikko tinapillissä ja irlantilaisessa säkkipillissä, uilleann pipesissa. Uilleann pipesia ja Irlannin kansallissoitinta, harppua kuulee Suomessa harvoin livenä.
 
Rytmiltään selkeä ja tarttuva irlantilainen musiikki on alkujaan tanssimusiikkia. Ealan konsertissa tunnelmaa nostattavat suomalaiset irlantilaisen tanssin huiput. Tarjolla on myös harvinaisempaa, vanhaa seanos-tyylistä tanssia. Voimaa, charmia ja huumoria iltaan tuo Kangasalan lukion mieskuoro Testostenorit.


 
Irlantilaisen musiikin ja -kulttuurin välittömyys valloittaa yhä useamman
 
Irkkumusiikki on valloittanut monen suomalaisen sydämen. Syksyllä 2016 Ealan konsertti Kangasala-talossa myytiin loppuun viimeistä paikkaa myöten. Kangasalan kirjastoissa järjestetyt Irlantilaisen musiikin illat ovat olleet menestys. Tampereella toimiva Irish Music Society of Tampere kerää harrastajia yhteen säännöllisesti.
 
Kiinnostus irlantilaiseen musiikkiin ja kansanmusiikkiin yleisemminkin on nousussa ja erilaisia festivaaleja, tapahtumia ja konsertteja on aiempaa enemmän tarjolla. Myös esimerkiksi nuorten suosikki, englantilainen laulaja-kitaristi Ed Sheeran on ottanut vaikutteita irlantilaisesta musiikista, kertoo Noora Karjalainen.
 
Irlantilaisen musiikin tietynlainen melankolia varmasti iskee suomalaiseen sielunmaisemaan, samoin musiikkiin vahvasti kytkeytyvä tarinankerronta. Minua irkkumusiikissa viehättävät juuri tarinat ja suoraan sydämeen menevät melodiat. Soittotyylissä ja jameissa viehättää rentous, musiikkia tehdään taidokkaasti, mutta ei otsa rypyssä, Ealan Noora Karjalainen pohtii.
 
Irlannissa musiikki on läsnä kaikkialla: kaduilla, pubeissa ja kotona. Suomessa jamit ovat keskeinen osa irkkumusiikkikulttuuria. Ne ovat sosiaalisia ja rentoja hetkiä musisointihetkiä kaikenikäisille. Myös Kangasala-talon konserttien jälkeen on luvassa pubijamit.
 
Uudet ja vanhat ystävät, tervetuloa! Irlantilaista ajatusta lainaten: "Tässä pubissa, ei ole vieraita, on vain ystäviä, joita et ole vielä tavannut!"
 
Kokoonpano:
 
Antti Havia – viulu, busuki, banjo, kitara, laulu
Noora Karjalainen – bodhrán, tinapilli, laulu
Jyrki Koivisto – kitara, busuki, mandoliini, laulu
Maija Koskenalusta – huilu, tinapilli, laulu
Ciara O'Sullivan – harppu
Vera Craughwell – haitari
Thomas Johnston – uilleann pipes
 
Eala ja ystävät Kangasala-salissa pe 31.3.2017 klo 19 ja la 1.4.2017 klo 17. Liput Kangasala-talolta 20/18/7€ Lippu.fi alk. 22,50/20,50/8,50€ sis. Lippu.fi palvelumaksun.Takaisin uutisiin