Ajankohtaista

30.05.2017

Ars Fennica ehdokkaiden Pekka ja Teija Isorättyöiden teoksia esillä kesän ajan Kimmo Pyykkö -taidemuseossa

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kesänäyttelyiden sarja täydentyy, kun Pekka ja Teija Isorättyöiden näyttely Isorättyät Kangasalla avataan 6.6.2017.

Ars Fennica ehdokkaita ja palkittuja esillä Kangasalla

Kimmo Pyykkö –taidemuseon kesänäyttelyt esittelevät Ars Fennica palkittujen ja ehdokkaina olevien suomalaisten nykytaiteilijoiden viimeisimpiä teoksia. Pekka & Teija Isorättyät ovat ehdolla tämän vuoden Ars Fennica palkinnonsaajaksi ja Anssi Kasitonni palkittiin Ars Fennicalla vuonna 2011.

Kimmo Pyykkö –taidemuseon kesänäyttelyt ovat Ilmassa itekkin – Kimmo Pyykkö & Anssi Kasitonni ja Isorättyät Kangasalla – Pekka & Teija Isörättyä. Ars Fennica palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä.

Isorättyät Kangasalla - Pekka & Teija Isorättyä
6.6.-27.8.2017

Teija ja Pekka Isorättyöiden näyttely Isorättyät Kangasalla on taiteilijapariskunnan ensiesiintyminen Kangasalla. Näyttely koostuu kahdesta elektromekaanisesta veistoksesta Öljykausi ja Miekkakalapasuuna. Teokset ovat esillä palkitun Kangasala-talon ja Kimmo Pyykkö –taidemuseon aulatiloissa. Isorättyät Kangasalla – näyttelyyn on vapaa pääsy.

Torniolaiset Teija ja Pekka Isorättyä rakentavat robottimaisia veistoksia meren pohjasta ja sen rannoilta sekä purkamoilta löytyneistä materiaaleista yhdistämällä ne elektroniikkaan. Näyttelyn teokset Öljykausi ja Miekkakalapasuuna ovat valmistuneet vuonna 2014 osana taideprojektia Robotti ja Meri. Taideprojekti sai alkunsa, kun Isorättyät ostivat vuoden 1968 lasikuitupurjeveneen Albin Vegan ja he opettelivat navigoimaan sekä laitesukeltamaan. Taiteilijapariskunta muutti purjeveneeseen, ja he lähtivät selvittämään ilman aiempaa purjehdustaustaa myyttiä todellisesta vapaudesta, jonka voisi kokea vain purjehtiessa.

Kimmmo Pyykkö –taidemuseossa esillä olevan näyttelyn teoksia yhdistää sekä kierrätysteema että paikkasidonnaisen veistämisen tyyli. Materiaalin valinta on taiteilijoille keskeinen lähtökohta, joka kuljettaa tarinaa ja rakentaa merkityksiä.  Palkittujen muusikkojen musiikkitausta on myös läsnä teoksissa. Näin taiteilijat kertovat teoksistaan:

Miekkakalapasuuna, 2014
”Veistoksen Swordfishtrombone eli Miekkakalapasuuna materiaalina on Perämereltä löytynyttä uittoromua, sakkeli ja naula, sekä Oulun edustalta löytynyt vanha veneen kölipuu. Nämä yhdistyvät pasuunaan, jonka kontrabasisti Max Hartman myi 5 eurolla meille Berliinissä. Soitamme pasuunaa ja trumpettia. Swordfishtrombone  on Tom Waitsin albumin ja kappaleen nimi.”

Öljykausi, 2014
”Teosten sanoma tulee meille itsellemme yleensä aina esille materiaalivalintojen kautta. Meille on myös tärkeää materiaalien latautuneisuus. Lisäksi käytämme mieluiten sellaisia materiaaleja, jotka sisältävät tarinoita.  Öljykausi sisältää 200 litraa öljyä. Se saattaa tuoda mieleen hyvin raskaita ja saastaisiakin asioita, vaikka toisaalta sen sisällä oleva öljy on biologisesti hajoavaa, jota nykyään käytetään enenevässä määrin voiteluöljynä. Samassa teoksessa on myös panssariajoneuvon rattaita, jotka löysimme eräästä purkamosta.”

Teija ja Pekka Isorättyän rohkea ja persoonallinen tapa yhdistellä erilaisia materiaaleja ja veistosten elektroninen viimeistely tekevät veistoksista lähes eläviä olentoja. Teos Merenneito (2015) syntyi mm. tonnikalan nahoista, verenpainemittarista ja auton tuulilasin pyyhkimen moottorista, ja kasvoi lähes eläväksi subjektiksi.

Lisätietoa taiteilijoista

Pekka ja Teija Isorättyän taiteellinen ura alkoi Mexico Citystä, missä he työskentelivät vuosina 2007- 2010. Sen jälkeen taiteilijapariskunnan asuin- ja työskentelymaaksi valikoitui Saksa ja mm. Berliini. Vuosina 2013-2016 meri ja rannikkokaupungit määrittelivät asuinpaikan. Veneellä seilattiin Suomen ja Ruotsin rannikoilta Tanskaan, Quintana Roohon Meksikoon ja puoleksi vuodeksi Japaniin.

Lähes kymmenen nomadivuoden jälkeen Isorättyät palasivat lapsuuden maisemiin Tornioon vuonna 2016 tavoitteenaan luoda taidetta perheenä pian vuoden vanhan Iisakki-pojan kanssa. Tällä hetkellä taiteilijapariskunta työskentelee New Yorkissa Alfred Kordelin-säätiön stipendillä ISCP taiteilijaresidenssissä. Residenssiaika loppuu heinäkuussa 2017.

Isorättyät ovat kotoisin Torniosta ja he ovat tunteneet toisensa esikouluajoista lähtien. He opiskelivat yhdessä taideaineita Aaltoyliopiston taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä vuodesta 2001 alkaen ja valmistuivat taiteen maistereiksi taidekasvatuksen osastolta vuonna 2010. Isorättyät ovat Ars Fennica 2017 ehdokkaina.

Lisätietoa

Pekka & Teija Isorättyä
isorattya(at)gmail.com
www.isorattya.com

Näyttelyn tuottaja
Heikki Mäenpää
Harjula Production Oy Ltd
heikki.maenpaa(at)harjulaproduction.com
050 564 4777

Mediakuvat
Tiina Kuivalainen
museolehtori, tiedottaja
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
tiina.kuivalainen(at)kangasala-talo.fiTakaisin uutisiin