Ajankohtaista

10.09.2017

Lakkautettu kylä -konsertti to 14.9. on matka evakkoaikaan ja Karjalaan

Kansanmuusikko ja säveltäjä Anne-Mari Kivimäen ja 10-henkisen orkesterin konsertissa Kangasala-talossa torstaina 14.9. soivat nykykarjalainen haitari-trance, perinnemusiikki ja sota-ajan suosikkisävelmät. Musiikin ja seinälle heijastettujen valokuvien kautta kerrotaan tarinoita evakkoajasta ja Karjalasta sekä pohditaan nykytodellisuutta sotien jälkeen jääneissä kylissä.

Lakkautettu kylä -konsertissa musiikki kulkee seinälle heijastettujen valokuvien kanssa yhtä matkaa 1900-luvun alun kuvitteellisista karjalaisista Suistamon illatsuista tähän päivään. Illan aikana Kangasala-salissa soivat vanhat soittimet kuten Notka-haitari, jouhikko, harmooni, leukakannel ja pyngyr sekä karjalankielinen arkistomateriaali.

Arkistokuvat sota-ajalta ja valokuvaaja Hanna Koikkalaisen valokuvat nykyisestä Karjalasta luovat musiikin kanssa koskettavan kokonaisuuden.

Lakkautettu kylä -konsertti on osa Anne-Mari Kivimäen taiteellista tohtorintutkintoa, jota hän tekee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Kivimäen tutkimuksen alkulähteenä ovat suistamolaisen haitarinsoittaja ja tarinankertoja Ilja Kotikallion arkistoäänitteet. Kotikallion viitoittamana Kivimäki ja työryhmä ovat tehneet tutkimusmatkoja rajan takaiselle Suistamolle, penkoneet arkistoja ja tavanneet entisiä suistamolaisia.

Alkukuvana konsertissa esitetään livesäestyksellä Tommi Kainulaisen ohjaama ja Anne-Mari Kivimäen säveltämä lyhytelokuva Sijaton sielu. Lyhytelokuva on musiikkia, tanssia ja mykkäelokuvaa yhdistelevä teos, joka kertoo tarinan pirun ilmestymisestä karjalaiseen kylään. Elokuva sai innovaatiopalkinnon Filmzeitkaufbeuren-festivaalilla Saksassa 2015 ja valittiin Womex maailmanmusiikkitapahtuman showcaseen vuonna 2015.

Lakkautettu kylä -albumi on valittu vuoden 2015 kansanmusiikkilevyksi. Levy oli myös Etno-Emma-ehdokkaana vuonna 2016. Upea konserttikokonaisuus on kerännyt pinon hyviä arvosteluja eri julkaisussa ja vaikuttuneita ja tyytyväisiä konsertin kuulijoita.

Konsertti on osa virallista Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Esityksen traileri: https://www.youtube.com/watch?v=28Clei_BOS0

Lakkautettu kyläkuoro ja soitinryhmä:

Anne-Mari Kivimäki – Notka-haitari, 5-rivinen haitari, laulu
Piia Kleemola – viulu, laulu
Pekko Käppi – jouhikko, laulu, lyömäsoittimet
Petri Seppälä – trumpetti
Ville Leinonen – laulu, lyömäsoittimet, kitara
Rauno Nieminen – jouhikko, rumpu
Silja Palomäki – klarinetti, laulu
Ville Rauhala – kontrabasso
Meri Tiitola – harmooni, laulu
Timo Väänänen – leukakantele, pyngyr

Äänitekninen toteutus: Jari-Jukka Nippala
Projisointi: Pauli Hokkanen

Esityksen tuottaa Folk Extreme ry ja Kangasala-talo

Anne-Mari Kivimäki ja Lakkautetu kylä to 14.9.2017 klo 19, Liput Kangasala-talolta 20/18 €, Lippu.fi alk. 22,50/20,50 € sis. Lippu.fi palvelumaksun.

 Takaisin uutisiin