Ajankohtaista

18.09.2017

Seela Sellan tähdittämä esitys kertoo taiteilijakohtaamisista sanoin ja sävelin

Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän -esitys Kangasala-talossa kertoo musiikin, runojen ja kirjeiden kautta taiteilijakohtaamisista ja ihmiskohtaloista itsenäisen Suomen historian ajalta. Työryhmään kuuluvat näyttelijä Seela Sella, sopraano Pia Freund ja pianisti Kristian Attila.

Runoilija Katri Valan Valvoja-runon säkeestä Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän nimensä saaneen esityksen aiheena ovat taiteilijakohtaamiset ja taiteilijaparit.

Esitys on yhdistelmä konserttia, näyttämöteosta ja runotapahtumaa, pianisti Kristian Attila kertoo.

Musiikkia kuullaan tunnetuilta suomalaisilta säveltäjiltä Jean Sibeliukselta, Toivo Kuulalta, Leevi Madetojalta ja Kaija Saariaholta.

Runojen kautta äänen saavat runoilijat Katri Vala, L. Onerva, Aino Kallas, Paavo Haavikko ja Arto Melleri.

Esityksessä kohtaavat myös taiteilijat ja heidän puolisonsa. Seela Sellan lausumat Aino Sibeliuksen ja Alma Kuulan kirjeet peilaavat kirjoittajiensa tunteita samalla kun taustalla koetaan 1900-luvun alun kuohuja. Musiikin ja tekstien kautta kohtaavat myös sukupolvet.

Konsertissa kuullaan muun muassa nuoren Katri Valan runoja vanhemman sukupolven säveltäjän, akateemikko Yrjö Kilpisen sävellyksinä, kertoo Kristian Attila.  

Taiteilijaparien ja taiteilijakohtaamisten kautta käsitellään, mitä on tarkoittanut olla yksin ja yhdessä. Mitä on kukoistaa, kasvaa ja luopua, olla keskellä luomista ja hävitystä.

Sopraano Pia Freund on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt opintojaan muun muassa professori Dorothy Irvingin johdolla. Erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina tunnetuksi tulleen laulajan konserttiohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin. Freund on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1992. Hän on esiintynyt oopperassa, teattereissa sekä lukuisilla festivaaleilla kotimaassa ja ulkomailla.

Kristian Attila on kysytyimpiä laulumusiikin parissa työskenteleviä pianisteja. Hän on tullut tunnetuksi esiintymisistään eturivin suomalaisten laulajien, muun muassa Tommi Hakalan, Juha Uusitalon, Jorma Hynnisen ja Petri Freundin, kanssa. Attila työskentelee Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän korrepetition lehtorina. Vuodesta 2016 lähtien hän toimii Savonlinnan Musiikkiakatemian taiteellisena johtajana.

Näyttelijä Seela Sella on työskennellyt pitkän ja ansiokkaan uransa aikana muun muassa Suomen Kansallisteatterissa ja Tampereen Työväen teatterissa. Hän juhlii 80-vuotispäiviään Leena Tammisen monologiteoksella Pieni eläin ja vieraili esityksellä Kangasala-talossa keväällä 2017.

Konsertti on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän – musiikillisdramaattinen esitys su 24.9.2017 klo 16, liput Kangasala-talolta 28/25€, Lippu.fi alk. 30,50/27,50€ sis. Lippu.fi palvelumaksun.Takaisin uutisiin