Ajankohtaista

10.05.2018

UMO pukee klassikot jazz-asuun

UMO Jazz Orchestra konsertoi Kangasala-talossa ensimmäistä kertaa torstaina 17.5.2018 klo 18:30. Konsertin ohjelmistossa on Beethovenin Kuutamosonaatti sekä muita klassikoita, jotka on puettu uuteen big band -asuun.
 
Suosikkiteosten “jazzinnoksilla” on pitkät perinteet big band -musiikin historiassa.
 
”1920-luvulla afroamerikkalaisia vaikutteita sisältävää tanssimusiikkia, foxtrotia, sekä uudentyyppistä orkesterityyppiä, jossa oli saksofonit, trumpetit, pasuunat sekä rytmiryhmä, tehtiin tutuksi klassisen musiikin yleisölle sovittamalla ohjelmistoon niin sanottua kevyttä klassista”, konsertin kapellimestari Kirmo Lintinen kertoo.

”1930-luvun puolenvälin jälkeen kansainvälinen swing-kuume teki big band -kokoonpanosta tanssiorkestereiden standardin aina rockmusiikin läpilyöntiin saakka. Swing-orkesterit jatkoivat 20-luvulla aloitettua perinnettä, jossa on selvästi kuultavissa musiikillisia silmäniskuja, esimerkiksi Glenn Millerin versiot Beethovenin Kuutamosonaatista ja Tšaikovskin Pateettisesta sinfoniasta”, Lintinen jatkaa.


UMO Jazz Orchestra, kuva: Lassi Kaaria

”1940- ja 50-luvuilla big bandit, ja jazzmusiikki yleisemminkin, suuntautuivat entistä enemmän kuuntelijoihin tanssijoiden sijaan. Noista ajoista lähtien on kuultu myös vakavampihenkisiä jazzin ja klassisen musiikin fuusiopyrkimyksiä, esimerkiksi Gil Evansin sovitukset Miles Davisille. Onneksi myös humoristinen kieli poskella -linja on säilynyt elinvoimaisena”, Lintinen kuvailee.

Konsertti on osa Avantin, UMOn ja FiBOn yhteistä Kaiken maailman klassikoita -konserttisarjaa.
 
UMO – Kuutamosonaatti ja kaiken maailman klassikoita Kangasala-talossa to 17.5.2018 klo 18:30. Liput Kangasala-talolta 28/25/10 €, Lippu.fi 11,50 − 30,50 € + toimitusmaksutTakaisin uutisiin