Ajankohtaista

20.06.2018

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä -näyttely on avattu

Kimmo Pyykkö -taidemuseon ensimmäinen kesänäyttely Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä avattiin lauantaina 16.6.2018. Avajaisviikonloppuna näyttelyyn tutustui yli 500 kävijää. Lähes 100 teosta on esillä 9.9.2018 saakka.

Esillä on legendaarisen lehtimiehen ja kustantajan Urpo Lahtisen (1931–1994), vaimonsa ja yhtiökumppaninsa Hymy Lahtisen (1930–2017) ja heidän poikansa Jeppe Lahtisen vuosikymmenten aikana keräämää taidetta.

Esillä on rinnakkain espanjalaisia 1900-luvun mestareita sekä suomalaisen taiteen kärkinimiä. Lahtisille tärkeää espanjalaista taidetta nähdään Pablo Picassolta, Joan Mirólta, Salvador Dalilta, Antonio Sauralta ja Antoni Tàpiesilta. Kotimaisilta taiteilijoilta nähdään erityisesti modernisteja sekä tamperelaisia taiteilijoita.

Kokoelman omistaja Jeppe Lahtinen kertoo olevansa erityisen iloinen siitä, että äitinsä Hymy Lahtisen keräämä taide pääsee nyt ensimmäistä kertaa julkisesti esille.  Esimerkiksi Marjatta Tapiolan maalaama muotokuva Hymy Lahtisesta vuodelta 2010 nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Näyttelyssä nähdään myös kuvanveistäjä Essi Renvallin muotokuvat Urpo Lahtisesta (1973) ja Jeppe Lahtisesta (1974).

Rakkaus taiteeseen yhdisti kaikkia Lahtisia. Taidetta ei ole hankittu sijoitusmielessä, vaan oman taidemaun mukaisesti. Keräilijänä Urpo Lahtinen kuitenkin oli kuitenkin impulsiivisempi kuin Hymy, joka talousasioissa tarkkana osti taidettakin harkitummin. Jeppe Lahtinen kertoo muistuttavansa keräilijänä enemmän äitiään.

Näyttelyn on koonnut taiteilija Matti Kulmala yhdessä Jeppe Lahtisen kanssa. He valitsivat näyttelyssä nähtävät teokset yli 800 teoksen joukosta.

Villa Urpossakin Ylöjärvellä esillä ollutta kokoelmaa on kutsuttu taiteilijan urastakin haaveilleen lehtikeisari Urpo Lahtisen muotokuvaksi.

Matti Kulmala kertoo, että nyt näyttelyssä esillä olevat teokset muodostavat oikeastaan kolme muotokuvaa, sillä esillä on myös Hymy ja Jeppe Lahtisen keräämää taidetta. Myös Jeppe Lahtisen tyttäret Kukka ja Klaara Lahtinen ovat jatkamassa sukunsa perintöä taiteen keräilijöinä.

Näyttelyn kotimaiset kuvataiteilijat ovat Erik Enroth, Mauri Favén, Reino Hietanen, Alpo Jaakola, Kimmo Kaivanto, Raimo Kanerva, Pentti Kaskipuro, Unto Koistinen, Juhani Linnovaara, Marika Mäkelä, Gunnar Pohjola, Markku Salo, Marjatta Tapiola, Taisto Toivonen, Sam Vanni ja Pauli Vuorisalo.

Kotimaisista kuvanveistäjiä ovat Elisa Aro, Juhani Harri, Veikko Haukkavaara, Tapio Junno, Osmo Juvonen, Unto Hietanen, Erkki Kannosto, Veikko Myller, Laila Pullinen, Kimmo Pyykkö, Essi Renvall, Timo Ruokolainen, Arvo Siikamäki ja Ossi Somma töitä.

Näyttelyn ulkomaalaisia taiteilijoita ovat Valerio Adami, Pierre Alechinsky, Enrico Baj, Martin Bradley, Robert Combas, Corneille, Tony Cragg, Salvador Dalí, Jim Dine, Rainer Fetting, Joan Miró, Henry Moore, Pablo Picasso, Géza Samu, Jose Sanleon, Antonio Saura, Antoni Tàpies ja Vladimir Velickovic.

Osa näyttelyn teoksista on ollut esillä Urpo Lahtisen edustuskodissa Villa Urpossa Ylöjärvellä, osa Urpo, Hymy ja Jeppe Lahtisen yksityiskodeissa.

Picassosta Pyykköön – Lahtiset keräilijöinä 16.6.–9.9.2018 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa.

 Takaisin uutisiin