Ajankohtaista

17.09.2018

Kenttäharmaa Rukajärven tiellä

Kenttäharmaa on pieksämäkeläinen vanhoja iskelmiä esittävä orkesteri, jonka riveissä esiintyy myös harmonikkataiteilija Kalevi Hautamäki. Kenttäharmaa konsertoi Kangasala-talossa sunnuntaina 30.9. klo 15.
 
Kenttäharmaan esittämä musiikki on pääosin 1920−1940-luvuilla sävellettyä ja näin ollen vahvasti sota-aikaan miellettyä. Suomessa elettiin tuolloin poikkeuksellisissa oloissa ja monet Kenttäharmaa-orkesterin esittämistä kappaleista saivat paikkansa suomalaisten sydämissä.
 
Orkesteri on keikkaillut tänä vuonna harvakseltaan. Vuoden alussa julkaistiin levy Rukajärven tiellä, joka tehtiin yhdessä Korsuorkesterissakin vaikuttavan Kalevi Hautamäen kanssa.
 
”Pyrimme aina löytämään ja nostamaan esiin arkistojen aarteita ja tuomaan esille niitä kappaleita, joita on soitettu vähemmän. Toki klassikot pitävät aina pintansa ja pysyvät mukana ohjelmistossa”, orkesterin solisti Marko Lyyra kertoo. ”Emme halua tyytyä siihen, että soitamme ainoastaan niitä samoja kappaleita, joita orkesterit ovat aina soittaneet.”
 
Kenttäharmaa-orkesteri koottiin vuonna 2010.


Kenttäharmaa, kuva: Markku Lyyra

”Lauloin eräässä näytelmässä kappaleen Kaunis on luoksesi kaipuu. Kappale innosti tutkimaan enemmän 20–40-lukujen suomalaista musiikkia. Siitä se lähti.”, Marko Lyyra kertoo. ”Toki iskelmämusiikki oli tullut tutuksi jo lapsuudessa, kun omat vanhemmat kuuntelivat näitä kappaleita.”
 
Hän ryhtyi kasaamaan orkesteria ympärilleen. Kaksi veljeä, Markku ja Matti Lyyra, oli helppo houkutella mukaan. ”Pienellä kiristyksellä”, Marko Lyyra naurahtaa.
 
Tämän jälkeen Marko Lyyra ryhtyi opettelemaan myös haitarin soittoa.
 
”Korsuorkesteri on näyttänyt meillekin suuntaa orkesterin tyylissä.” Lisäksi Marko Lyyran oma maanpuolustusharrastus tukee orkesterin sotilasasuperinnettä.

Kenttäharmaa-orkesterin kokoonpano:
Marko Lyyra – laulu
Markku Lyyra – kitaristi
Matti Lyyra – basisti
Petri Manninen – rumpali
Kalevi Hautamäki − haitari
 
Kenttäharmaa Kangasala-talossa su 30.9.2018 klo 15. Liput Kangasala-talolta 23/21 €, Lippu.fi 25,50/23,50 € + toimitusmaksuTakaisin uutisiin