Ajankohtaista

28.10.2018

Lemmenhetkiä Seminola-orkesterin rytmissä

Schlaagereissa on jo vuosikymmeniä sitten räydytty, jumaloitu, kaihottu, koettu mustasukkaisuutta ja eron hetkiä. Seminola-orkesterin Kangasala-talon tämän vuotisen konsertin teemana on rakkaus: Amor, amor, amor! Konsertti kuullaan Kangasala-salissa keskiviikkona 31.10. klo 19.

Maineikas Seminola-orkesteri tuo syksyiseen iltaan tuikitunteellisia, rakkauden riemuisia ja hupaisiakin lemmenlauluja 1920−50-luvuilta. Orkesteri jatkaa tutulla konseptilla vaalien vanhan tanssimusiikin perinnettä alkuperäisin instrumentein.
 
− Konsertin kappaleet tuodaan yleisön kuultavaksi aina hieman yllätyksinä. Mukana on tuttuja ja ennalta-arvattavia kappaleita, mutta myös arkistojen aarteita, jotka eivät ole soineet vuosikymmeniin. Luvassa on myös erään vuodelta 1942 peräisin olevan kappaleen ensiesitys, Marko Tikka kertoo.
 
Tikka toimii Seminola-orkesterissa nuotistonjärjestäjänä sekä alkuunpolkijana.
 
− 30-luvulla orkestereissa toimi alkuunpolkija, joka laski kappaleen alkuun, Tikka kertoo. Tikka niin ikään juontaa Kangasala-talon konsertin.
 
Orkesterin omat laulajat Markku Huhtala ja Rainer Viitala ovat Kangasala-talon konsertin solistit.
 
− Perinteeseen kuuluu, että laulaja on yksi orkesterin muusikoista muiden joukossa. Näin oli orkestereissa aina ennen 1940-lukua, Tikka kertoo.
 
Seminola on tamperelainen nykyisin 18-miehinen orkesteri, jonka alkuperäiset sovitukset ja soittimet takaavat aidon vanhan hyvän ajan soinnin.
 
Orkesteriin kuuluu ammattimuusikoita ja musiikin harrastajia, joita kaikkia yhdistää innostus tyylikkääseen tanssiorkesterisointiin ja hienoon musiikkiin. Kangasala-talon syksyisestä konsertista on tullut yksi Seminola-orkesterin perinteistä.
 
Seminola-orkesteri perustettiin 1926 Tampereella. Orkesterin perustaja oli musiikkikauppias Karl ”Kape” Ferndinand Rüster (1904−1977). Rüster oli innokas tanssimuusikko, joka kynäili sekä omalle orkesterilleen että muille esittäjille useita 1930-luvun suosikki-iskelmiä. Hänen kynästään olivat sellaiset 1930-luvun alun iskusävelmät kuin Espanjan iloja, Suursaari, Koditon ja Siperia.
 
Seminola soitti aikansa jazzahtavaa tanssimusiikkia ja levytti vuonna 1932, yhtenä harvoista pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulleista kokoonpanoista. Orkesteri soitti melkein koko 1930-luvun Kotkassa, johon Rüster muutti perustettuaan Kotkan musiikkikaupan. Rüsterin Seminola toimi aina talvisotaan saakka kymmenmiehisenä orkesterina, johon ajan tapaan kuuluivat saksofoni- ja trumpettisektiot, rytmiryhmä, viulu ja haitari.
 
Sotavuosina Rüster muutti Ruotsiin, eikä johtanut enää orkesteria, mutta sotavuosien jälkeen Seminola toimi aina 1970-luvun alkuvuosiin saakka tanssiorkesterina Lahden seudulla.
 
Seminola-orkesterin tarina jatkui, kun kangasalalainen musiikkitirehtööri Risto Uusimaa perusti orkesterin uudelleen vuonna 1999. Kesällä 2011 orkesterille perustettiin kannatusyhdistys, Pirkanmaan vanhan tanssimusiikin ystävät ry. Yhdistyksen tehtävänä on vaalia 1920−1950-luvun tanssimusiikkiperinnettä ylläpitämällä orkesteria, joka esittää 1920−1950-lukujen tanssimusiikkia alkuperäisten sovitusten, soittotyylin, soitinkokoonpanojen ja osin alkuperäisten soitintenkin voimin.
 
Amor, amor, amor! − Seminola-orkesteri soittaa lempimusiikkia ke 31.10.2018 klo 19 Kangasala-talossa. 
Liput Kangasala-talolta 22/20 €
Lippu.fi 24,50/22,50 € + toimitusmaksu
 Takaisin uutisiin