Ajankohtaista

17.09.2015

Stand up ensimmäistä kertaa Kangasalle

1990-luvulla Yhdysvalloista Suomeen rantautunut stand up -komiikka on nyt löytänyt tiensä myös Kangasalle. Kotikylän oma Kulttuuriosuuskunta Terä tuo Kangasalle maamme parhaita koomikoita. Yhdessä Naurunpaikka Oy:n kanssa, Kulttuuriosuuskunta Terä tuottaa Arimon stand up -klubeja, joita pidetään kolme tänä syksynä ja kolme ensi keväänä. Huippukoomikoista mainittakoon mm. Suomen stand up:n isäksi tituleerattu Riku Suokas, Lontootakin myöten esiintynyt Arimo Mustonen, supersuosittu Mikko Vaismaa sekä amerikkalainen stand up -mestari Rich Lyons.

Klubi-iltojen teemat ja esiintyjät vaihtelevat. Luvassa on mm. musiikkikomiikkaa, täydellisten miesten iltaa sekä pikkujoulushow. Harvinaista klubeissa on se, että niihin pääsee osalliseksi myös nuorempi väki. Kaikki illat ovat totutusta poiketen sallittuja jo 16-vuotiaille.

Klubien nimimies Arimo Mustonen valitsee iltoihin huippukoomikot, jotka tukevat illan teemaa sekä täydentävät toisiaan. Arimo itse ei ole lauteilla jokaisessa klubi-illassa, vaan hän haluaa antaa tilaa kunnolla muillekin koomikoille.

Stand up on Suomessa melko uusi viihdemuoto ja saattaa äkkiseltään vaikuttaa improvisoidulta hauskuuttelulta. Arimo kertoo että totuus kuitenkin on, että jokaisen vitsin takaa löytyy vuosien uurastus. Jokainen sana ja lause on hiottu ja ajoitettu tarkasti nauruhermoja kutkuttavaksi, riipiväksi ja räjäyttäväksi kokonaisuudeksi.

”Ja keikat jännittävät aina. Vaikka niitä on yli 2000 tullut tehtyä niin edelleen jännittää. Joskus paljon ja joskus ihan hirveästi”, kertoo Arimo.

Stand up onkin hyvin vaativa viihteen laji. Koomikon on osattava lukea yleisöään ja ottamaan tämä tarvittaessa esitykseen mukaan. Stand upin esittäminen vaatiikin älykkyyttä ja erinomaista tilannetajua. ”Koomikolla on oltava lukuisia juttuja joista valikoituu tunnelmaan sopivimmat jutut.. Yksikään keikka ei ole koskaan samanlainen. Improvisaatioon täytyy ehdottomasti olla valmius. Joskus lähtee hyvää läppää lonkalta, joskus pysytään enemmän niissä jutuissa mitkä on vuosien varrella hyviksi hioutuneet.”

Uuden shown esittäminen ja uuden yleisön vastaanotto tuo myös omat haasteensa. ”Ennen keikkaa fiilis on aina jännitynyt ja odottava, vähän hermostunut. Esimerkiksi nyt jännitän jo Kangasalan ensimmäistä keikkaa koska meillä on ihan törkeän hyvä show mutta se ei ole vielä kauhean tunnettu. Porissa on tehty pari loppuunmyytyä esitystä ja nyt koitetaan tuoda Suuri Stand Up Music Show tänne ja toki jännittää saadaanko ilta loppuunmyytyä täälläkin.”

Tällä kertaa klubi-iltoja jännittää etukäteen itse koomikoiden lisäksi myös Kulttuuriosuuskunta Terän väki. Terä tuo yhteen erilaisia kulttuurialan ammattilaisia ja yhdessä he suunnittelevat ja tuottavat monenlaisia kulttuurialaan liittyviä projekteja. Osa projekteista tehdään rakkaudesta lajiin, osasta toivotaan sen verran voittoa, että toimintaa voidaan jatkaa ja ylläpitää.

Pienenä kangasalalaisena kymmenen hengen osuuskuntana Terä ottaakin melkoisen taloudellisen riskin palkatessaan eturivin koomikoita esiintymään. Osuuskunnan jäsen ja klubi-iltojen vastaava tuottaja Kaisa Riitamaa kuitenkin uskoo vahvasti stand up:n vetovoimaan: ”Porukalla nauraminen luo yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Se myös piristää ja tuo valoa elämään. Kukapa ei sitä kaipaisi, etenkin nykyisen epävarmuuden ilmapiirin keskellä, pientä pilkettä elämään. Naurua ja iloa. Hartioiden kevennystä. Ja sitä on näiltä kavereilta totisesti luvassa”.

Mikäli Kangasala-talon stand up -illat otetaan Itä-Pirkanmaalla hyvin vastaan ja tulijoita riittää, Kaisa lupaa klubi-illoille jatkoa myös vuodenkin päästä: ”Hienoa olisi jos saataisiin tännekin päin luotua omaa stand up -kulttuuria. Meillähän voisi olla sitten pienimuotoista kurssitusta ja stand up -harjoitusiltojakin. Jos saisi vaikka jonkun paikallisista ravintoloistakin tähän mukaan. Mahdollisuuksia on jos vain kuntalaisilla innostusta piisaa.”

Klubi-illat starttaavat uudessa Kangasala-talon konserttisalissa lauantaina 3.10. Muut klubi-lauantait ovat 7.11 ja  28.11. Kevään 2016 illat ovat 30.1., 27.2. sekä 26.3. Lipun hinta on 25€ ja lippuja voi tiedustella suoraan Kangasala-talolta. Lippuja myy myös Lippu.fi netissä ja palvelupisteissä ympäri maan alk. 27,50€ sisältäen Lippu.fi:n palvelumaksun.Takaisin uutisiin