Ajankohtaista

01.10.2015

Suomalaisen kamarimusiikin ilta Kangasala-talossa

Kangasala-salin kiitelty akustiikka pääsee jälleen oikeuksiinsa kun Schema-kvartetti tuo suomalaisen musiikin illan Kangasala-saliin tiistaina 6.10.

Konsertissa kuullaan säveltäjä Jussi-Matti Haaviston uuden teoksen kantaesitys. Teos Ukko on Schema-kvartetin tilausteos ja se on tilattu Teosto ry:n tuella. Haaviston mukaan teos tekee kunniaa Sibeliuksen sävelkielelle ja siitä on kuultavissa sibeliaanisia sävyjä.

Konsertin muut teokset ovat Sibeliuksen Voces Intimae ja Melartinin jousikvartetto nro 3.

Kvartetti on ehtinyt, kantaesitystä lukuun ottamatta, vierailla konserttiohjelman kanssa jo useissa konserttisaleissa. − Yleisesti ottaen suomalaisessa musiikissa on mielestäni paljon melankoliaa. Musiikki on harvoin pelkästään todella pirskahtelevaa ja iloista, minkä ajattelen johtuvan nimenomaan kansamme hieman alakuloisesta luonteesta. Usein onnellistenkin hetkien taustalla on jotain haikeaa. Toisaalta usein kuvittelen kuulevani suomalaisessa musiikissa suomen kielen intonaatiota ja rytmitystä, painokkaita lauseiden alkuja ja jopa töksähteleväisyyttä, kvartetin viulisti Elisa Rusi-Matero kuvailee suomalaisen musiikin perussävyjä.

Schema-kvartetti on perustettu vuonna 2012. Kvartetin konsertit ovat saaneet kiitosta raikkaista ja ennakkoluulottomista tulkinnoistaan.

Schema-kvartetin yksi pääaiheista on viedä klassista musiikkia urbaaneihin paikkoihin, jossa on mahdollista tavoittaa ihmisten kiinnostus taidemusiikkiin. Keväällä 2014 kvartetti oli mukana Yhteismaan järjestämässä Olohuone-näyttely -tapahtumassa. Tapahtuman ideana oli viedä taidetta yksityishenkilöiden olohuoneisiin, jotka olivat avoimia kaikille kävijöille. Keväällä 2015 kvartetti konsertoi Pukinmäen kirjastossa Melartinin juhlavuoden kunniaksi. Syksyllä 2015 kvartetti tulee konsertoimaan Kanta-Hämeen kirjastoissa Sibeliusta juhlien. Syyskuussa Schema-kvartetti on mukana myös Ung Nordiska Musik -festivaalilla, jolloin luvassa on kaksi Suomen ensiesitystä Helsingin Musiikkitalossa.

Kvartetin jäsenistä viulistit Helmi Horttana ja Elisa Rusi-Matero soittavat Radion Sinfoniaorkesterissa. Alttoviulisti Matleena Vehmaa työskentelee Riihimäen musiikkiopistossa, unkarilainen sellisti Csilla Szilvay Itä-Helsingin musiikkiopistossa.

Schema-kvartetti Kangasala-talossa ti 6.10. klo 19. Konsertissa on väliaika.

Liput Kangasala-talo ja Lippu.fi. Kangasala-talolta 15€, alle 16-vuotiaat 5€, Lippu.fi alk. 17,50€/6,50€ sis. Lippu.fi:n palvelumaksun.Takaisin uutisiin