Tapahtumat

Anitta Toivio: Emotionaalisia muotokuvia

Aika: la 27.01.2018 klo 11:00 ‐ su 25.02.2018 klo 15:00
Paikka: Galleria
VAPAA PÄÄSY

Anitta Toivio on kangasalalainen kuvataiteilija, jota kiinnostaa rajojen väliset tilat sekä olemisen ja olemattomuuden pohdinta. Ne ovat läsnä lähes kaikessa hänen työskentelyssään. Aine ja aineettomuus, tietoinen ja tiedostamaton ovat olleet keskeisiä teemoja. Toivion emotionaaliset muotokuvat, suurikokoiset silkille ja puuvillalle tehdyt maalaukset, ja pienet rautalankaveistokset ovat tutkittujen teemojen fyysisiä tuotteita. Näyttely on esillä Kangasala-talon galleriassa 27.1.-25.2.2018.

“Missä kulkee persoonan rajat, miten voi ilmaista ulottuvuuksia joita on vaikea konkretisoida. Mitä on tunnevoima ja mitä älylliset pohdinnat. Olemme kaiken oppimamme, kokemamme, tunteidemme ja mielenliikkeidemme tulos. Mitä siis olemme?” Anitta Toivio kysyy. ”Vuosien ajan olen tiennyt, että voin herkästi aistia toisen henkilön olemuksen ja sen että erityisesti kädet ovat kuuntelun väline.  Olen tehnyt tällä tekniikalla ensimmäiset kokeilut jo kaksikymmentä vuotta sitten mutta vasta viime vuosina rohkeuteni on riittänyt viedä tämä tekniikka gallerioihin ja museoihin. Tekniikka on ainutlaatuinen, en ole nähnyt, eikä kukaan muukaan tunnu olevan nähnyt tällaisella tekniikalla tehtyjä teoksia. Tekniikkaa kutsun nimellä Emotionaaliset muotokuvat. Näissä koskettamalla syntyvissä vuorovaikutteisissa maalauksissamallin sisäinen maailma, tai ainakin osa siitä tulee näkyväksi väreinä ja muotoina sekä kokemuksena ymmärtämisestä ja muistamisesta. “

Anitta Toivio on osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Emotionaalisia muotokuvia hän on tehnyt useissa eri näyttelyissä Suomessa USA:ssa ja Italiassa. Muita Toiviolle läheisiä ilmaisumenetelmiä ovat piirtäminen, videot, installaatiot ja veistäminen. Hänen julkisia teoksia on Kangasalla, Pälkäneellä, Kankaanpäässä, USA:ssa, Saksassa ja Italiassa. Hän työskentelee Kangasalla kotinsa yhteydessä ja pihapiirissä olevissa työtiloissaan keskellä syvintä supisuomalaista metsää. Taiteen tekemisen ohessa hän ohjaa kuvallisen terapeuttisen ilmaisun työpajoja.

Galleria avoinna Kangasala-talon avoinnaoloaikoina: ti-ke klo 11-17, to klo 11-19, pe-la klo 11-17 ja su klo 11-15. 

Emotionaaliset muotokuvat -työpaja la 20.1. klo 11-15

Näyttelyyn liittyy työpaja, jossa osallistujista tehdään emotionaaliset muotokuvat. Keho säilöö kaikki tunteet ja mielenliikkeet.  Sisäinen maailmaa tai ainakin osa siitä tulee näkyväksi maalausprosessissa. Muotokuvat syntyvät koskettamalla keskittyneessä hienovaraisessa vuorovaikutuksessa silkille tai puuvillakankaalle. Osallistujat ovat olleet onnellisia ja vaikuttuneita prosessista ja tunnistavat niissä itsensä monikerroksisella tavalla.

Työpaja järjestetään lauantaina 20.1. klo 11-15. ennen varsinaisen näyttelyn avautumista. Päälle mukavat ja pesunkestävät vaatteet. Vaikka muotokuvamalli suojataan kangasviitalla on mahdollisuus, että väriä tippuu omille vaatteille. Osa työpajassa valmistuvista teoksista liitetään 27.1. avautuvaan näyttelyyn. Työpajaan mahtuu 10 henkilöä.

Sitovat ilmoittautumiset ja lisätietoa Anitta Toivio, 045 346 8113, anitta.toivio(at)gmail.com.

 

Taiteilijatapaaminen su 18.2. klo 13-15

Taiteilijatapaamien sunnuntaina 18.2. klo 13-15 galleriassa. Alussa Anima Mundi in you –performanssi. Tervetuloa!

 


Takaisin tapahtumiin