Tapahtumat

Isorättyät Kangasalla - Pekka & Teija Isorättyä

Aika: ti 06.06.2017 ‐ su 27.08.2017
Paikka: Kimmo Pyykkö -taidemuseo
VAPAA PÄÄSY

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on kesän ajan nähtävillä Ars Fennica 2017 ehdokkaiden Teija ja Pekka Isorättyöiden näyttely Isorättyät Kangasalla. Näyttely on taiteilijapariskunnan ensiesiintyminen Kangasalla ja se koostuu kahdesta elektromekaanisesta veistoksesta Öljykausi ja Miekkakalapasuuna.

Torniolaiset Teija ja Pekka Isorättyä rakentavat robottimaisia veistoksia meren pohjasta ja sen rannoilta sekä purkamoilta löytyneistä materiaaleista yhdistämällä ne elektroniikkaan. Näyttelyn teokset Öljykausi ja Miekkakalapasuuna ovat valmistuneet vuonna 2014 osana taideprojektia Robotti ja Meri. Taideprojekti sai alkunsa, kun Isorättyät ostivat vuoden 1968 lasikuitupurjeveneen Albin Vegan ja he opettelivat navigoimaan sekä laitesukeltamaan. Taiteilijapariskunta muutti purjeveneeseen, ja he lähtivät selvittämään ilman aiempaa purjehdustaustaa myyttiä todellisesta vapaudesta, jonka voisi kokea vain purjehtiessa. Näyttelyn teoksia yhdistää sekä kierrätysteema että paikkasidonnaisen veistämisen tyyli. Materiaalin valinta on taiteilijoille keskeinen lähtökohta, joka kuljettaa tarinaa ja rakentaa merkityksiä.  Palkittujen muusikkojen musiikkitausta on myös läsnä teoksissa. Näin taiteilijat kertovat teoksista:

Miekkakalapasuuna, 2014
Veistoksen Swordfishtrombone eli Miekkakalapasuuna materiaalina on Perämereltä löytynyttä uittoromua, sakkeli ja naula, sekä Oulun edustalta löytynyt vanha veneen kölipuu. Nämä yhdistyvät pasuunaan, jonka kontrabasisti Max Hartman myi 5 eurolla meille Berliinissä. Soitamme pasuunaa ja trumpettia. Swordfishtrombone on Tom Waitsin albumin ja kappaleen nimi.

Öljykausi, 2014
Teosten sanoma tulee meille itsellemme yleensä aina esille materiaalivalintojen kautta. Meille on myös tärkeää materiaalien latautuneisuus. Lisäksi käytämme mieluiten sellaisia materiaaleja, jotka sisältävät tarinoita. Öljykausi sisältää 200 litraa öljyä. Se saattaa tuoda mieleen hyvin raskaita ja saastaisiakin asioita, vaikka toisaalta sen sisällä oleva öljy on biologisesti hajoavaa, jota nykyään käytetään enenevässä määrin voiteluöljynä. Samassa teoksessa on myös panssariajoneuvon rattaita, jotka löysimme eräästä purkamosta.

Teija ja Pekka Isorättyän rohkea ja persoonallinen tapa yhdistellä erilaisia materiaaleja ja veistosten elektroninen viimeistely tekevät veistoksista lähes eläviä olentoja. Teos Merenneito (2015) syntyi mm. tonnikalan nahoista, verenpainemittarista ja auton tuulilasin pyyhkimen moottorista, ja kasvoi lähes eläväksi subjektiksi. Pariskunnan poikkeuksellinen taiteellinen työskentely on huomattu. Teija ja Pekka Isorättyä ovat tänä vuonna ehdolla Ars Fennica 2017 -palkinnonsaajiksi. Palkinnon myöntää Henna ja Pertti Niemistön Kuvataidesäätiö tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä.
 
Lisätietoa taiteilijoista

Pekka ja Teija Isorättyän taiteellinen ura alkoi Mexico Citystä, missä he työskentelivät vuosina 2007- 2010. Tämän jälkeen taiteilijapariskunnan asuin- ja työskentelymaaksi valikoitui Saksa ja mm. Berliini. Kolmen Berliinin-vuoden jälkeen alkaen meri ja rannikkokaupungit määrittelivät asuinpaikan. Tukikohta siirtyi Haaparannasta Hailuodon kautta Luulajaan ja sieltä Tukholman kautta Ahvenanmaalle ja Helsinkiin. 2015 taiteilijaduo työskenteli 2015 Japanissa C.A.P. Koben taiteilijayhteisön vieraana.

Lähes kymmenen nomadivuoden jälkeen Isorättyät palasivat lapsuuden maisemiin Tornioon vuonna 2016 tavoitteenaan luoda taidetta perheenä pian vuoden vanhan Iisakki-pojan kanssa. Tällä hetkellä taiteilijapariskunta työskentelee New Yorkissa Alfred Kordelin-säätiön stipendillä ISCP taiteilijaresidenssissä. Residenssiaika loppuu heinäkuussa 2017.

Isorättyät ovat kotoisin Torniosta ja he ovat tunteneet toisensa esikouluajoista lähtien. He opiskelivat yhdessä taideaineita Aaltoyliopiston taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä vuodesta 2001 alkaen ja valmistuivat taiteen maistereiksi taidekasvatuksen osastolta vuonna 2010. Isorättyät ovat Ars Fennica 2017 ehdokkaina.

www.isorattya.com

 

Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna Kangasala-talon aukioloaikoina


Takaisin tapahtumiin