Tapahtumat

Kokoelmat kertovat -luento: Visavuoren kokoelma

Aika: to 17.05.2018 klo 17:30
Paikka: Kimmo Pyykkö -taidemuseo
VAPAA PÄÄSY

Kimmo Pyykkö -taidemuseon kevään luentosarja johdattaa pirkanmaalaisten taidekokoelmien saloihin.

Toukokuun Kokoelmat kertovat -luennolla to 17.5. klo 17.30 museonjohtaja Pälvi Myllylä kertoo Visavuoren kokoelmasta. Luennolle on vapaa pääsy!

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin (1864–1942) kansallisromanttinen ateljeekoti, jonka taiteilija suunnitteli ja toteutti Sääksmäen maisemiin vuosina 1893–1912.

Visavuori oli ensimmäinen ns. erämaa-ateljee, joka Suomessa rakennettiin. Suomalaisuusaatteen saattelemana Suomen maaseudulle etsiytyivät lähes kaikki maailmalla opiskelleet taiteilijaystävykset: Axel Gallén, Pekka Halonen, Jean Sibelius ja Eero Järnefelt.

Visavuori oli Emil Wikströmin koti ja ateljee. Ensimmäinen, vuosina 1893–1894 rakennettu Visavuori oli karjalaishenkinen hirsilinna, jossa asuin- ja työtilat olivat saman katon alla. Rakennus kuitenkin tuhoutui tulipalossa jo vuonna 1896 ja uusissa suunnitelmissa Wikström päätti toteuttaa kodin ja ateljeen erillisinä rakennuksina. Nykyinen asuinrakennus valmistui vuonna 1902 ja ateljeerakennus vuotta myöhemmin 1903.

Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström siellä asui ja työskenteli. Erikoisen, hirsisen asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen, ja rakennuksessa voi edelleen kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman.

Keskieurooppalaista jugendia henkivä ateljeerakennus on kuin pieni linna. Alkuperäiseen ateljeeseen kuuluivat paitsi korkea ateljeetila, myös Suomen ensimmäinen pronssivalimo sekä Wikströmin harrastuksiin liittyviä tiloja kuten pieni pimiö ja ikioma tähtitorni. Valokuvauksen ja tähtitieteen lisäksi Wikström harrasti musiikkia ja puutarhanhoitoa, joten vuoden 1912 laajennuksessa hän lisäsi ateljeerakennukseen talvipuutarhan sekä parven veljensä rakentamia urkuja varten.

Visavuoren museosäätiö perustettiin 1966. Wikströmin perikunta lahjoitti taideteokset sekä rakennukset irtaimistoineen museosäätiölle ja Visavuori avattiin yleisölle vuonna 1967.

Luentosarjan luennot torstaisin klo 17.30

Tule kuulemaan, miten kokoelmat syntyvät? Entä mitä kokoelmat kertovat taiteilijasta tai keräilijästä? 

to 15.2. klo 17.30 Kimmo Pyykkö -taidemuseon kokoelma, intendentti Soila Kaipiainen
to 15.3. klo 17.30 Emil Aaltosen kokoelma, museonjohtaja Mika Törmä
to 12.4. klo 17.30 Hiekan taidemuseon kokoelma, museonjohtaja Liisa Rintala
to 17.5. klo 17.30 Emil Wikström, Visavuoren kokoelma, museonjohtaja Pälvi Myllylä

Vapaa pääsy!


Takaisin tapahtumiin