Tapahtumat

Reijo Hukkanen: Luontopolku

Aika: la 27.01.2018 ‐ su 27.05.2018
Paikka: Kimmo Pyykkö -taidemuseo
6 / 4 / 0 €, Museokortti

Oululaista Reijo Hukkasta (s. 1946) on sanottu visuaaliseksi ilotulittajaksi ja sitä hän onkin. Hän on myös tarkkakatseinen keräilijä ja hienovarainen veistäjä, jossa käsissä koneistetut osat, puretut kappaleet ja hylätyt esineet saavat uuden elämän.

Reijo Hukkasen taiteilijaura alkoi 1970-luvulla maalarina eikä hän ole heittänyt kuluneiden vuosikymmenien aikana pensseliä nurkkaan. Hukkasen maalaukset ja veistokset asettavat arkimaailman kyseenalaiseksi. Hän tarkastelee arkista aherrusta salaleikkien ja hilpeyden kautta. Maalarina hänet tunnetaan väkevänä ja rosoisena ekspressionistina, joka kuljetti kankaalle kujeilun ja huumorin, sanaleikit ja inhimillisyyden. Maalaamisen luontevana jatkumona kaksiulotteinen ilmaisutapa kasvaa 1980-luvulla veistoksiksi ja esinekoosteiksi.

Tietyt Hukkasen taidetta eteenpäin vievät elementit ja oivallukset ovat esillä sekä veistoksissa että maalauksissa: mittakaavalliset ja määrälliset kontrastit, kerronnan kollaasimainen kerroksellisuus sekä materiaalien ja niiden käsittelyjen rikkaus. Katsojalle Reijo Hukkasen veistokset ja esinekoosteet ovat mielikuvituksellisia retkiä ja sukelluksia esineiden tarinoihin ja ohikiitäviin hetkiin. ”Pohjoisen poikana” Hukkasella on sana ja suomen kieli hallussa. Sanat, sanonnat ja kirjaimet sekä kielikuvat ovat hänelle kielen leikkivälineitä, mutta myös teosten lähtökohtia.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon Luontopolku -näyttelyssä on esillä Reijo Hukkasen tuoreita, 2017 vuonna syntyneitä teoksia. Näyttelyä on täydennetty teoslainoilla Oulun ja Rovaniemen taidemuseon sekä Kansallisgalleria Kiasman kokoelmista. Näyttelyssä on esillä lähes kaksikymmentä teosta ja näyttely on esillä 27.1.-27.5.2018 Kimmo Pyykkö -taidemuseon kahdessa kerroksessa.

Oululaisen kuvanveistäjä Reijo Hukkanen (s. 1946) opiskeli Taideteollisesta oppilaitoksesta 1967-71. Opetusuran jälkeen hän on toiminut vapaana taiteilijana 1980-luvulta lähtien. Hukkasen maalauksia ja veistoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa ja hänen julkiset teokset kutittelevat kaupunkilaisten silmiä Oulusta Helsinkiin. Tuorein julkinen teos on Helsingin Musiikkitalon edessä oleva Laulupuut (2012).


Takaisin tapahtumiin