Einar Ilmoni ja opettajansa Helene Schjerfbeck Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 8.6. – 1.9.2019

Kangasalalaisen kuvataiteilija Einar Ilmonin (1880-1946) odotettu näyttely avautuu 8.6.2019. Kimmo Pyykkö -taidemuseon kahdessa kerroksessa nähtävä näyttely esittelee Ilmonin teemoista keskeisimmät: kangasalalaisen maiseman, voimakkaat omakuvat, luonteikkaat lapsikuvat sekä uskonnolliset teemat. Ilmonin teosten rinnalle ripustetaan muutama teos hänen opettajaltaan Helene Schjerfbeckiltä. Schjerfbeckiä ja Ilmonia yhdistivät paitsi tyylilliset pyrkimykset, maalaustapa ja aihevalinnat, myös sielullinen yhteys sekä eristäytynyt elämätapa. Näyttelyssä on esillä noin 55 teosta.

“Olen lähtenyt liikkeelle Ilmonille tyypillisistä teemoista ja yrittänyt löytää nimenomaan teoksia, jotka mahdollisimman kattavasti ja laajasti aukaisisivat hänen ajatusmaailmaansa”, kertoo näyttelyn kuraattori, intendentti Soila Kaipiainen Kimmo Pyykkö -taidemuseosta.

Originellin perheen unohdettu lahjakkuus

Einar Ilmoni oli lahjakas taiteilija, joka on jäänyt liian vähälle arvostukselle.

“Einar Ilmonin sisäänpäin katseleva luonne on vaikuttanut hänen taiteilijauraansa. Hän eli hyvin eristäytynyttä elämää. Hän koki, että teokset ovat hänen lapsiaan, eikä hän aina pystynyt luopumaan niistä, vaikka ostajia olisi ollut”, kertoo Soila Kaipiainen.

Lapsuuden perhe oli Einar Ilmonille tärkeä koko hänen elämänsä ajan. Perheenjäsenet olivat suureksi avuksi myös monissa taiteilijauraan liittyvissä kysymyksissä.

“Koko Ilmonien perhe on melko originelli. Heistä kiertää edelleen värikkäitä tarinoita”, Soila Kaipiainen kertoo.

Näyttelyssä muutama teos Helene Schjerfbeckiltä

Näyttelyyn ripustetaan muutama teos Einar Ilmonin opettajalta Helene Schjerfbeckiltä (1862-1946). Helene Schjerfbeck opetti Einar Ilmonia Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä. Ilmonin taiteessa voi nähdä useita yhtäläisyyksiä opettajansa teoksiin.

“Heissä on selvää sukulaisuutta, kun tarkastelee teosten teemoja ja maalaustapoja. Molemmat elivät syrjässä taiteen keskuspaikoilta ja katselivat taiteessaan hiljaisesti sisään päin”, Soila Kaipiainen pohtii.

Odotettu ja toivottu näyttely

Einar Ilmonin näyttelyä on valmisteltu vuoden verran. Näyttelyyn on lainattu teoksia muiden taidemuseoiden kokoelmista, säätiöiltä, Kangasalan kaupungilta ja seurakunnalta sekä yksityishenkilöiltä. Kuraattori Soila Kaipiaisen lisäksi näyttelyn asiantuntijana on toiminut Einar Ilmonin taidetta ja elämää tutkinut taidehistorioitsija, FM Sisko Nieminen.

“Einar Ilmonin näyttelyä on moneen kertaan pyydetty meiltä. Nyt se sitten toteutuu”, iloitsee Soila Kaipiainen.

Einar Ilmonin taidetta on ollut esillä Kangasalla useissa näyttelypaikoissa. Laajemmin Ilmonin teoksia on esitelty Hämeenlinnan taidemuseossa vuonna 1997.

Taiteilijasta:

Einar Ilmoni syntyi vuonna 1880 Hjalmar ja Fanny Ilmonin keskimmäisenä lapsena Lappeenrannassa. Isä toimi lääkärinä ja äiti oli pianisti. Perheeseen syntyi viisi lasta. Einar Ilmoni opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1896-1902, jolloin hänen opettajanaan toimi muun muassa Helene Schjerfbeck. Opintojensa jälkeen Ilmoni muutti vanhempiensa luo Kangasalle. Hän työskenteli lähellä Kangasalan kirkkoa, Kirkkoharjun rinteillä, josta hän maalasi muun muassa Ukkijärven maisemia ja Vesijärven Riku-kiviä. Sekä kotitalo että ateljee sijaitsivat harjun päällä. Einar Ilmoni kävi kerran Italiassa ja vietti jonkun kesän Suomenlahden saaristossa, mutta muuten hän eli ja työskenteli koko elämänsä Kangasalla. Näyttelyihin hän osallistui harvakseltaan. Einar Ilmoni kuoli vuonna 1946 erakoituneena ja osin unohdettunakin.

Einar Ilmonin näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 8.6.–1.9.2019

Lue lisää

 

Einar Ilmoni: Omakuva,1905. Öljy kankaalle. Tampereen kaupungin kokoelmat. Kuva: Jari Kuusenaho.

Einar Ilmoni: Omakuva,1905.  Detalji.Öljy kankaalle. Tampereen kaupungin kokoelmat. Kuva: Jari Kuusenaho.

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
Kangasalan matkailuneuvonta
040 773 0148 0400 304 530 050 315 2854
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi  info@visitkangasala.fi

 

Aina jotain erityistä

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Talon uutiskirje lähetetään noin kerran kuukaudessa ja museon uutiset noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Tietosuojaseloste