Klassisen musiikin syksy alkaa suomalaisilla viulumusiikin klassikoilla

Viulisti Jaso Sasakin ja pianisti Marko Hilpon konsertissa Kangasala-talossa keskiviikkona 6.9. soivat kappaleet maamme taiteen ”kultakaudelta” sekä Suomen itsenäistymistä edeltäviltä vuosilta. Ohjelmistossa on harvoin kuultu Toivo Kuulan Viulusonaatti sekä sävellyksiä Järnefeltiltä ja Sibeliukselta.
Suomalaisen viulumusiikin klassikoita -konsertti Kangasala-talossa.

Jaso Sasaki ja Marko Hilpo

Konsertin pääteoksena kuultava Toivo Kuulan (1983–1918) Sonaatti viululle ja pianolle vuodelta 1907 on suuri, romanttinen teos. Ensiesityksen jälkeen kriitikot nostivat Kuulan kertaheitolla suurten suomalaisten säveltäjien joukkoon.

Kuula oli kiivasluontoinen temperamentiltaan, pohjalainen tulisuus kuuluu musiikissa. Kuula menehtyi nuorena ja voidaan ajatella, että sen vuoksi Suomessa vallitsee sibeliaaninen musiikkikulttuuri. Kuula on tyyliltään hyvin erilaista kuin Sibelius, kertoo aikakauden musiikkiin erikoistunut viulisti Jaso Sasaki.

Ohjelmistolla haluamme antaa kasvot erilaiselle musiikkikulttuurille. Kuulan sävellys on mielestäni hienoin suomalainen viulusonaatti. On sääli, että sitä on esitetty vain harvoin. Syitä varmasti ovat teoksen pituus ja haastavuus.

Illan ohjelmistoon kuuluvat myös Armas Järnefeltin (1869–1959) vähemmän tunnetut helmet Romanssi ja Sarja F-duurissa.

Jean Sibeliukselta (1865–1957) kuullaan kolme suosittua sävellystä kypsän mestarin kynästä: Romanssi, Rondino ja Mazurka.

Konsertin kaikilla säveltäjillä on oma tunnistettava sävelkielensä. Esimerkiksi kontrasti Sibeliuksen ja Järnefeltin sävelkielen välillä on mielenkiintoinen, Sasaki kertoo.

Konsertin ohjelmisto pohjautuu Sasakin ja Hilpon tammikuussa 2017 ilmestyneeseen kokoelmalevyyn Suomalaisen viulumusiikin klassikoita. Levy on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

– Järnefeltin Romanssi ja Sarja on nyt levytetty ensi kertaa. On harvinaista, että tunnetun suomalaissäveltäjän yli 100 vuotta vanhoja kappaleita tulee levyllä ulos ensi kertaa, Sasaki kertoo.

Sasaki ja Hilpo esittävät lyhennetyn version illan ohjelmasta päiväkonsertissa kangasalalaisille koululaisille ke 6.9. klo 12.

Jaso Sasaki (s. 1976) syntyi Kuopiossa taiteilijaperheeseen ja aloitti viuluopinnot vanhempiensa johdolla 2,5-vuotiaana. Hän opiskeli Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen linjalla 1995–2001 ja Guildhall School of Music & Dramassa 2001–2003. Sasaki valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2012 ja tutkinut viulunsoiton kulttuuria Suomessa 1900-luvun alun ns. Belle Époque -kaudella. Hänellä on laaja tuntemus eri aikakausien esittämiskäytännöistä barokista nykymusiikkiin ja hän luennoi sekä konsertoi niin solistina kuin kamarimuusikkonakin eri puolilla maailmaa.

Marko Hilpo on Suomen monipuolisimpia pianisteja. Hän on opiskellut Sibelius- Akatemiassa sekä Madridin Kuningatar Sofia-koulussa. Kansainvälisissä kilpailuissa palkittu Hilpo on esiintynyt sooloresitaalein, lied-pianistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa ja useiden suomalaisten orkestereiden solistina, sekä kansainvälisillä musiikkifestivaaleilla. Lisäksi hän työskentelee mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa sekä Helsingin kaupunginteatterissa kapellimestarina ja muusikkona.

Tällä hetkellä Sasakia ja Hilpoa työllistää Helsingin kaupunginteatterissa 31.8.2017 ensi-iltansa saanut musikaali Myrskyluodon Maija, jossa Sasaki toimii konserttimestarina ja Hilpo varakapelimestarina sekä kosketinsoittajana.

Suomalaisen viulumusiikin klassikoita ke 6.9.2017 klo 19, Liput Kangasala-talolta 15/13 €, Lippu.fi alk. 17,50/14,50 € sis. Lippu.fi palvelumaksun.

Konsertti on osa klassista konserttisarjaa, johon on saatavilla sarjalippu.

Kuvia esiintyjistä kansiossa:

https://www.dropbox.com/sh/ayss830spuq7juv/AAAWkVWadtpAokh4ZxG4PcEba?dl=0
Kuvaajien nimet mainittava julkaistaessa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Laura Pekkala
Tiedottaja
Kangasala-talo Oy
050 300 1391
laura.pekkala@kangasala-talo.fi

www.kangasala-talo.fi
www.facebook.com/kangasalatalo
www.twitter.com/Kangasalatalo

Kangasala-talo on vuoden 2015 alussa avattu kulttuurikeskus, joka sijaitsee Kangasalan keskustassa 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Kangasala-talossa sijaitsee 290-paikkainen konserttisali Kangasala-sali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, galleria sekä Kangasalan valtuustosali. Kangasala-talo Oy järjestää konsertteja ja muita kulttuuritapahtumia useille kohderyhmille ja vastaa Kimmo Pyykkö -taidemuseon sekä elokuvateatteri K-Kinon toiminnasta. Kangasala-talo Oy tarjoaa myös kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
Kangasalan matkailuneuvonta
040 773 0148 0400 304 530 050 315 2854
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi  info@visitkangasala.fi

 

Aina jotain erityistä

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Talon uutiskirje lähetetään noin kerran kuukaudessa ja museon uutiset noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Tietosuojaseloste