Hallituksen toimintakatsaus tilikaudelta 2019

Yhtiön taustaa

Kangasala-talo osakeyhtiö perustettiin 28.10.2013 hallinnoimaan ja järjestämään toiminta rakenteilla olleeseen kulttuuritaloon, jonka nimeksi annettiin yleisöäänestyksen jälkeen Kangasala-talo. Osakeyhtiön toiminta jakautuu kolmeen eri osaan: kulttuuri-, taidemuseo-, sekä kokoustoiminta. Yhtiön omistaa kokonaisuudessaan Kangasalan kaupunki.

Kangasala-talon avajaisia vietettiin 31.1.2015.

Visio

Kangasala-talo on tunnettu, monipuolinen ja houkutteleva tapahtumapaikka sinulle.

Arvot

Virkistävä, rohkea, helposti lähestyttävä, yhteisöllinen.

Toiminta 2019

Kangasala-talon viides toimintavuosi oli tapahtuma- ja kävijämääriltään aikaisempia vuosia vilkkaampi. Kävijämäärät lisääntyivät sekä talossa että taidemuseossa. Myös elokuva-asiakkaita oli edellisvuotta enemmän. Tapahtumia järjestettiin ympäri vuoden. Kevätkauden tähtihetkiä oli Kangasalan lukion kanssa yhteistyössä tuotettu musikaali ”Hullu prinssi”, joka täytti salin yhdeksällä esityksellään. Kevätkausi oli syksyä vilkkaampi.

Kangasala-salissa ja aulatiloissa järjestettiin yhteensä 121 tilaisuutta ja 203 elokuvaesitystä. Ilmaistapahtumista merkittävimmät olivat Kulttuuri- ja hyvinvointitori huhtikuussa ja Yrittäjien joulun avaus marraskuun lopussa, sekä Museoiden ilta elokuussa. Nämä tapahtumat ovatkin jo muodostuneet vuosittain toistuviksi ja odotetuiksi massatapahtumiksi.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo oli avoinna kuutena päivänä viikossa, näyttelynvaihtojaksoja lukuun ottamatta. Toimintavuonna järjestettiin kolme uutta näyttelyä, joista taidemaalari Samuli Heimosen ”Monesta yksi” oli avoinna tammikuusta kesäkuuhun. Kesänäyttely esitteli kangasalalaisen taiteilijan Einar Ilmonin sekä hänen opettajansa Helene Schjerfbeckin maalauksia intendentti Soila Kaipiaisen kuratoimassa näyttelyssä. Syyskuusta tammikuun alkuun oli esillä Riitta Nelimarkan ”Bardo bardo”, joka toi museoon ensimmäisen tekstiilitaiteen näyttelyn. Lisäksi museon kolmannessa kerroksessa on esillä Kimmo Pyykön uraa valottava perusnäyttely ”Pitkän matkan ateljee”.

Toimintavuosi 2019 oli taidemuseon osalta erityinen. Professori Kimmo Pyykön alkuvuonna tekemän kokoelmalahjoituksen sekä valmistuneiden kokoelmapolitiikan ja pitkän tähtäyksen toiminta- ja taloussuunnitelmien myötä museolla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus hakea valtionosuusmuseoksi. Haku toteutettiin keväällä ja marraskuussa tuli Opetus- ja kulttuuriministeriöstä myönteinen päätös. Vuosille 2020 – 2023 valtionosuus on noin 93 000 €. Tämä lisää merkittävästi museon mahdollisuutta toteuttaa perustehtäviään, joita ovat kokoelman kartuttaminen, sen tutkiminen ja näytteille asettaminen sekä vaihtuvien näyttelyiden järjestäminen. Päättymässä ollutta deponointisopimusta Kimmo Pyykön kanssa jatkettiin vuoteen 2039 saakka.

Erilaisia yleisötilaisuuksia taidemuseossa järjestettiin yhteensä noin 130. Näitä olivat mm. viikoittaiset yleisöopastukset, luentosarja, lastentapahtumat, työpajat sekä museon ilmaispäivät.

Galleriassa oli esillä kahdeksan ammattitaiteilijoiden taidenäyttelyä. Näihin näyttelyihin oli yleisöllä vapaa pääsy.

Taiteen ja kulttuurin lisäksi talossa järjestettiin kokouksia, juhlia ja messutapahtumia.

Kokonaiskävijämäärä Kangasala-talossa oli 54 566 kävijää, näistä 15 730 oli taidemuseon kävijöitä. Talon kokonaiskäyttöastetta nostivat kaupungin hallinnoimien valtuustosalin sekä kaupunginhallituksen kokoustilan käyttäjät, joita ei ole mukana kävijätilastoissa. Kävijämäärä kasvoi vuoteen 2018 verrattuna noin 1 500 kävijällä.

Hankkeet

Vuoden alussa toteutettiin nettisivu-uudistus, jolla viisi vuotta vanhat sivustot korvattiin kokonaisuudessaan.

Festivaalit

Huhtikuussa järjestettiin toisen kerran Kangasala Irish Festival -tapahtuma. Tapahtuma sijoittui pääasiassa Kangasala-talon tiloihin ja saavutti tavoitellun kävijämäärän neljän päivän aikana. Festivaalista on tarkoitus tehdä vuosittainen ja kangasalalaisten lisäksi myös matkailijoita houkutteleva kaupunkifestivaali.

Pirkanmaan musiikkiopiston neljäs PMO fest soi huhtikuussa neljän konsertin verran.

Toiminnan rahoitus

433 402 euron liikevaihdon lisäksi merkittävä rahoitus oli Kangasalan kaupungin toiminta-avustus 510 000 €, josta 260 000 € osoitettiin talon ja 250 000€ taidemuseon toimintaan. Avustus on vastikkeellista ja sen turvin osakeyhtiön kaupungille tuottamat kulttuuripalvelut on määritelty erillisellä palvelusopimuksella. Lisäksi kaupunki maksoi vuokra-avustusta, joka vastaa kaupungin perimää toimitilavuokraa kokonaisuudessaan.

Tilikauden tulos

Tilikauden liikevoitto oli 18 450 euroa, josta taidemuseotoiminnan tulos oli noin –32 600 € ja muun kulttuuri- sekä kokoustoiminnan noin 51 000 euroa.

 

 

 

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
Kangasalan matkailuneuvonta
040 773 0148 0400 304 530 050 315 2854
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi  info@visitkangasala.fi

 

Aina jotain erityistä

Ole hyvä ja täytä alla oleva lomake liittyäksesi postituslistalle. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Tietosuojaseloste