Kaksisuuntaiset ry:n valokuvanäyttely Masennusta ja maniaa Kangasala-talossa 6.9. – 2.10.2022.
Kaksisuuntaiset ry:n valokuvanäyttely Masennusta ja maniaa Kangasala-talossa 6.9. – 2.10.2022.

Masennusta ja maniaa

Muut tapahtumat, Näyttelyt, Syksy 2022
  • Vapaa pääsy

Masennusta ja maniaa -projektin tausta

Kaksisuuntaiset ry:n ja JAS Kamerakaupan yhteinen valokuvaprojekti Masennusta ja maniaa käynnistyi kesällä 2020. Projektin tarkoitus on tuoda esiin kahdentoista kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan kasvot ja elämäntarinat, jotta tietoisuus sairaudesta lisääntyisi ja sairauteen liittyvä stigma hälventyisi.

Projekti tuotti vuosikalenterin Masennusta ja maniaa 2021. Suunnitelmissa oli siihen liittyvä valokuvanäyttelyiden sarja, jonka oli tarkoitus kiertää Suomea useassa eri kaupungissa alkaen vuodesta 2022. Ensimmäinen näyttely pidettiin Jyväskylän pääkirjastossa heinäkuussa 2022. Kangasalan näyttely on sarjan toinen.

Yhdistys etsi malleiksi 12 rohkeaa vapaaehtoista, jotka olivat valmiit kertomaan tarinansa julkisuudessa. Kuvaukset tehtiin syksyn 2020 kuluessa Helsingissä ja Tampereella. Kuvat otti tamperelainen valokuvaaja Krister Löfroth, joka myös suunnitteli kalenterin layoutin. MAGITO sekä Visuaalisen Viestinnän Instituutti VVI lahjoittivat käyttöömme kuvauspaikat.

Stigma

Mielen sairauksiin liittyy tänä päivänäkin vahvasti stigma eli häpeäleima. Sairastuneet ovat kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä, joita vain on kohdannut sairauden muotoinen tragedia. On turhaa hävetä traagista asiaa, johon ihminen on täysin syytön, saati ulkopuolelta leimata häpeälliseksi. Mielen sairaudet ovat yleisiä ja tavallisia, ja sellaisina niitä tulisi myös julkisuudessa käsitellä, ei kauhistellen eikä toisaalta myöskään kaunistellen.

Kaksisuuntaiset ry on valtakunnallinen, yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys, joka on tarkoitettu kaikille kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai skitsoaffektiivista häiriötä sairastaville, sekä heidän läheisilleen. Yhdistyksellä on vuonna 2022 hieman alle 200 jäsentä. Yhdistys järjestää sairastuneille vertaistukea sekä kasvokkain että verkossa. Yhdistys kiinnittää yhteiskunnallista huomiota psykiatrisesti sairastuneille tarkoitettujen mielenterveyspalvelujen saatavuuteen, laatuun ja tasoon sekä tekee ennalta ehkäisevää työtä mielenterveyden alueella. Yhdistys valvoo kohderyhmänsä etuja yhteiskunnassa ja poistaa toiminnallaan psykiatrisiin sairauksiin liittyvää häpeäleimaa. Toistaiseksi yhdistys toimii täysin vapaaehtoisvoimin.

Näyttely on esillä Kangasala-talon 2. krs aulassa 6.9. – 2.10.2022. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja se on avoinna Kangasala-talon aukioloaikoina.

Kaksisuuntaiset ry:n valokuvanäyttely Masennusta ja maniaa Kangasala-talossa 6.9. – 2.10.2022.

Kuva: Krister Löfroth

Kaksisuuntaiset ry:n valokuvanäyttely Masennusta ja maniaa Kangasala-talossa 6.9. – 2.10.2022.

Kuva: Krister Löfroth

Kuinka voimme auttaa?

Asiakaspalvelu ja lipunmyynti Ryhmä- ja
yritysmyynti
Kangasalan matkailuneuvonta
040 773 0148 0400 304 530 050 315 2854
info@kangasala-talo.fi myyntipalvelu@kangasala-talo.fi  info@visitkangasala.fi

 

Aina jotain erityistä

Tilaa tapahtumat sähköpostiisi
Talon uutiskirje lähetetään noin kerran kuukaudessa ja museon uutiset noin neljä kertaa vuodessa.

Seuraa meitä:

© 2019 Kangasala-talo Tietosuojaseloste